Изабрани нови српски посланици у скупштини у Приштини

NN
Foto: Printscreen

ПРИШТИНА - Посланици Српске листе који су прије десетак дана поднијели оставке, замијењени су јуче новим посланицима, међу којима је већина са исте листе, а један из Грађанске иницијативе СПО.

 

 

Како наводе из Српске листе, њихових девет посланика технички је верификовало мандате и на тај начин их задржало у сигурним рукама те одмах напустило сједницу скупштине.

Наглашавају и да ова "стратешка и политичка одлука неће ни на који начин зауставити процес напуштања косовских институција на сјеверу Косова и Метохије".

Нови посланици су Милан Костић, Зоран Максимовић, Оливера Здравковић, Милан Јоксимовић, Ксенија Божовић, Радош Михајловић, Ненад Раденковић, Светислав Јокић и Биљана Максић из Српске листе те Цветко Вељковић из Грађанске иницијативе СПО.

"Одлука представника Српске листе да у парламенту у Приштини изврше техничку варификацију мандата не значи враћање те листе у приштинске институције, већ осујећење Куртијевог плана да њихова места попуни Србима који подржавају Приштину, а не Београд", поручио је Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ.

Јоксимовић је рекао да су српски посланици само технички верификовали мандате, како мандати у скупштини који припадају Србима не би доспјели у руке Аљбина Куртија, премијера привремених приштинских институција.

"Због сазнања о опасном и антисрпском плану Куртија да, уз помоћ њему лојалних квазисрба, у скупштини покрене поступак новог устава с циљем укидања загарантованих права нашем народу на КиМ, само смо технички верификовали мандате", рекао је Јоксимовић.

Након полагања заклетве, сви српски посланици напустили су сједницу.

Српска листа саопштила је да неће учествовати на изборима које је Приштина расписала за градоначелнике четири општине на сјеверу КиМ.

Вјоса Османи, предсједница привремених институција у Приштини, расписала је за 18. децембар, ванредне изборе за предсједнике општина Сјеверна Митровица, Зубин Поток, Лепосавић и Звечан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана