Из страха све мање Срба посјећује гробља на Косову и Метохији

ГС
Foto: Косово онлајн

ПРИШТИНА- Малобројни Срби изашли су данас, на Митровске задушнице, на гробове својих најмилијих на православно гробље у Приштини.Број оних који посјећују гробове својих сродника у Приштини је из године у годину све мање, јавља РТС.

Међу онима који долазе су углавном Срби који су остали да живе у Приштини и понеко од расељених, јер се не усуђују да дођу.

Свештеник у Приштини Станиша Арсић рекао је да је безбједност највећи узрок недоласка расељених и бојазан од малтретирања полицијских органа приликом преласка административних пунктова.

Арсић је послије помена позвао све расељене из Приштине да упркос безбједносним ризицима дођу на гробље и посјете Цркву Светог Николе.

Православно гробље у Приштини, највеће на Косову и Метохији, дијелом је очишћено, а дијелом зарасло у коров. Трагови вандализма, рушења и скрнављења споменика видљиви су и даље.

Срби су на Задушнице посјетили и гробове својих ближњих и у другим срединама на Косову и Метохији, гдје је било безбједно и могуће.

Косово онлајн наводи да су данас грађани Сјеверне Митровице обишли гробље у Јужној Митровици, а на њему затекли слику која је из године у годину све гора - све је више уништених споменика, надгробних плоча и гробних мјеста.

Иако уништене и оскрнављене споменике и гробове својих најмилијих затичу дуже од двије деценије, грађани кажу и да сваке године вандали настављају са све већим уништавањем гробља како би изнова показали мржњу према свему што је српско.

Јереј Ненад Стојановић каже да сваке године вјерници долазе да одају пошту својим преминулим рођацима, пријатељима и суграђанима.

-Сваке године, овде у јужном делу, по обичају долазе људи да обиђу своје претке и да се помоле Богу за покој њихових душа. Ово гробље је остало у јужном делу где више нема Срба, доста је порушено, споменици су оборени, али ми имамо жељу да овде долазимо стално и да обилазимо наше гробове. Нећемо то заборавити. Даће Бог да сви људи могу да дођу и да обиђу гробна места својих најмилијих -  рекао је Стојановић.

Један од старијих Митровчана каже да је ово жалосно.

-Све је порушено и још више се руши. Срби не уништавају муслиманско гробље у северном делу. А ми сваке године када год дођемо увек нађемо више порушених споменика - прича он.

То, каже, само нељуди могу да ураде.

-Њима сметају и живи и мртви, хоће да иселе и живе и мртве са Косова и Метохије иако је ово српска, православна и црквена земља. Видите гробље, њихово понашање. Све што је српско треба да се уништи -казао је он.

Људи су са годинама уништавања надгробних плоча и споменика почели да губе наду да ће гробље бити обновљено.

Код Срба још постоји страх да ово није крај скрнављења гробова.

-Све се плашим да не ураде као што су тамо код цркве урадили и да ће и ово гробље завршити као многа друго на југу Косова и Метохије. У обнову не верујем. Писали смо много пута али ништа се од тог није догодило - говори једна Митровчанка.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана