Из Савеза Срба из региона затражили помоћ Владе Србије онима који примају пензије из региона

Срна
Foto: ssr.org.rs

БЕОГРАД- Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта затражио је од Владе Србије да искаже солидарност и разумијевање и исплати помоћ од 5.000 динара /око 43 евра/ и пензионерима који сада живе у Србији, а пензије стекли у Хрватској, БиХ и другим земљама региона.

Линта је навео да је само мањи дио пензионера из ове категорије, који су дио стажа остварили и у Србији, у априлу добио помоћ Владе Србије, али да је већина од њих остала ускраћена за помоћ и, како је навео, нису могли да се осјећају сигурније због ситуације изазване вирусом корона.

"Значајан број пензионера из бивших југословенских република, који пензије примају у Србији, изгубили су такозвани заштитни додатак и пензије им износе понижавајућих 3.500 динара /око 30 евра/ или нешто више. Због тога се налазе се у јако тешкој материјалној ситуацији. Влада треба да има једнак однос према свим пензионерима. а не да прави разлику у исплати новчане помоћи", рекао је Линта.

Он је указао да пензионери из Хрватске, БиХ и других земаља региона троше своје пензије у Србији и савјесно испуњавају своје обавезе, као и сви остали пензионери, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Према подацима Завода за социјално осигурање за 2018. годину, у Србији живи 118.565 пензионера са подручја бивше Југославије.

Министар финансија Србије Синиша Мали раније је најавио да ће сви пензионери у Србији 18. децембра добити једнократну новчану помоћ од око 43 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана