Иво Удовичић: Делта плус сој вјероватно стигао у Србију

Танјуг
Иво Удовичић: Делта плус сој вјероватно стигао у Србију

БЕОГРАД - Делта плус сој вируса корона вјероватно је стигао у Србију, изјавио је данас командант војне болнице на Карабурми Иво Удовичић и навео да се у тој установи лијечи више од 70 одсто невакцинисаних пацијената, међу којима је и двоје младих од 31 и 37 година, који су на интензивној нези.

Сваки трећи пацијент у овој болници је млађи од 50 година, а Удовичић је за РТС рекао да су јутрос преминула још два пацијента, која нису вакцинисана.

Он је навео да се у војној болници лијечи 114 пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом и да више од 70 одсто њих захтијева додатну кисеоничку терапију.

-Забрињава нас проценат невакцинисаних, у овој болници преко 70 одсто је невакцинисаних, код млађих од 55 година преко 85 одсто је невакцинисаних. Оно што додатно забрињава је то што имамо два млада пацијента у једници интензивне неге - од 31 и 37 година, који су невакцинисани - рекао је Удовичић.

Он је истакао да је у посљедњих неколико дана, од 20 пацијената, само троје на интензивној њези било вакцинисано.
Како је објаснио, рокеч је о старијим људима са слабијим имунитетом и са доста коморбидитета.

Удовичић каже да имају податке да су се сви пацијенти који су изашли из болнице вакцинисали.

Навео је и да многи пацијенти неће да признају да су пили „ивермектин“.

-Имамо пацијенте који су пили „ивермектин“, он није ни у једном протоколу препоручен, не препоручује се за лечење ковида 19. Лек има дозволе у ветерини, а не за хуману употребу, има много нежељених дејстава - рекао је Удовичић.

Говорећи о делта плус соју вируса, који је стигао у Хрватску, Удовичић је рекао да има много разлога за забринутост.

-Он је мутирао на спајку, на делу где улази у ћелије, То је много заразнија форма вируса. Вероватно је стигао и у Србију - навео је Удовичић.
Удовичић упозорава да ће делта плус сој довести до већег броја заражених на дневном нивоу и самим тим изазвати теже клиничке слике.

Удовичић каже да се млади морају упозорити да воде рачуна о противепидемијским мерама и старијима.

Како је навео, у болницама се угалвном налазе старији пацијенти које је неко млад зразио.

-Препоручио бих младима да избегавају велика окупљања, велике журке јер свако окупљање носи велики ризик масовног заражавања - поручио је Удовичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана