Ивануша: Наредне седмице могуће и више од 3.000 заражених дневно

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Свјетске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша оцијенио је да је епидемиолошка ситуација у земљи веома озбиљна и да ће се додатно погоршати због изузетно агресивног делта соја вируса корона, па се већ наредне седмице може очекивати више од 3.000 нових случајева на дневном нивоу.

"Јако је озбиљна ситуација, не само да су бројке већ сада велике, већ се брзо повећавају. Ми можемо очекивати више од 3.000 нових случајева дневно већ следеће недеље, а онда та бројка може још да порасте", рекао је Ивануша за РТС.

Он је истакао да је охрабрујуће то што у земљама са високим процентом вакцинисаних има знатно мање тешких случајева и преминулих од посљедица заразе. "Ако погледате тренутну ситуацију, она је лоша у различитим државама европског региона - Грузији, Казахстану, Израелу, Уједињеном Краљевству, Ирској затим овде у комшилуку у Северној Македонији и Црној Гори.

То су земље међу првих десет по броју нових случајева у Европи. Али, ако погледате број преминулих, онда видите да међу њима нема Израела, Уједињеног Краљевства, Ирске због тога јер они имају висок проценат вакцинисаних, нарочито унутар рањивих група - људи изнад 40 година", објаснио је Ивануша.

Ивануша је истакао да Србија добро спроводи процес имунизације, да има релативно високи број вакцинисаних грађана старијих од 60 година, али да није довољан. "Да је тај проценат већи од 90 одсто, ја бих мирније спавао.

Овако, ја се плашим, јер је делта сој јако заразан, да ће многи од тих људи који нису примили нити прву дозу вакцине да оболе, будући да је јако тешко заштитити се, изоловати се од тог вируса јер је јако агресиван", објаснио је Ивануша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана