Истражни органи у Петници, почело давање изјава

Танјуг
Истражни органи у Петници, почело давање изјава

ВАЉЕВО - Истражни органи били су јуче у “Петници“ и започет је процес давања изјава, рекао је синоћ директор Истраживачке станице Никола Божић поводом оптужби пет дјевојака да су у тој установи доживјеле сексуално и физичко насиље.

-Ја се надам да ћемо брзо добити сатисфакцију за жртве и да ће сви они који су виновници овако нечега бити кажњени. Као нови директор могу да гарантујем да се овако нешто не сме никада више десити -  поручио је Божић за РТС.

Најавио је увођење строгог кодекса понашања за све учеснике образовних програма, како и процедуре поверљивог пријављивања насилника.
Организоваће, како је додао, интензивне програме обуке по тим темама за све учеснике програма.
Недељник "Време" објавио је јуче исповјест пет жртава које су у периоду од 2003. до 2014. године доживјеле сексуално насиље од истог злостављача у Истраживачкој станици "Петница".
Све као злостављача именују исту особу и наводе да су у контакту са више од 20 других жртава.

Потпредсједница Владе Србије и предсједница Координационог тијела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је јуче да је тадашња управа истраживачке станице знала шта се дешава и да ништа није урадила.

-Нажалост, тадашња управа ''Петнице'' уместо да решава проблем, исти је заташкавала, поричући и окрећући главу од онога што се дешава - навела је Михајловић у саопштењу.

Напомиње да је такав случај не само поражавајући за друштво, већ да огромна одговорност лежи на тадашњој управи, те да је неопоходно да знамо име сарадника.

Изразила је очекивање да ће надлежно министарство одреаговати у складу са својим овлашћењима и да ће одговорни бити и заиста позвани на професионалну одговорност.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана