Истрага против три држављана Србије због кријумчарења 40 миграната

СРНА
Истрага против три држављана Србије због кријумчарења 40 миграната

ЗАГРЕБ- Хрватска Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминалитета /УСКОК/ покренула је истрагу против тројице држављана Србије који су осумњичени да су током јула прокријумчарили преко хрватско-словеначке границе најмање 40 илегалних миграната.

Тужилаштво је саопштило да се држављани Србије од 60, 54 и 48 година осумњичени за противзаконит улазак, кретање и боравак у Хрватској, другој чланици ЕУ или потписници Шенгенског споразума у систему злочиначког удружења.

УСКОК је прецизирао да се сумња да је шездесетогодишњи држављанин Србије током јула на ширем подручју Ријеке повезао у заједничко дјеловање осталу двојицу ради превоза већег броја страних држављана који су на илегалан начин ушли у Хрватску до близине словеначке границе, преносе хрватски медији.

У УСКОК-у истичу да их је шездесетогодишњак дочекао 20. јула на ријечкој аутобуској станици, када су дошли из Београда, те им дао упутства за изнајмљивање аутомобила и куповину СИМ картица хрватског оператера. Уз то, давао им је упутства у вези са бројем особа које треба преузети, мјеста, вријеме, те локације преузимања и искрцавања људи

. На тај начин су наведена двојица до близине границе са Словенијом превезли најмање 40 илегалних миграната, с тим да је 60-годишњак трансфер наплаћивао 500 евра по особи и тако стекао имовинску корист од најмање 20.000 евра, док су четрдесетосмогодишњак и педесетчетворогодишњак као возачи за превоз примили засад неутврђену новчану накнаду.

УСКОК додаје да ће судији за истраге Жупанијског суда у Ријеци предложити одређивање истражног затвора против свих окривљених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана