Истиче рок за потврђивање првих оптужница против припадника ОВК, постоји сумња да ће то бити урађено

Танјуг
Истиче рок за потврђивање првих оптужница против припадника ОВК, постоји сумња да ће то бити урађено

ХАГ - Рок за потврђивање првих оптужница Специјализованог тужилаштва Косова истиче сутра, шест мјесеци од њиховог подношења суду, али још увијек није извесно да ли ће одлука судије који одлучује о оптужницима бити објављена у јавности, као и детаљи оптужнице.

До сада није објављено која су лица обухваћена овим оптужницама - ко су окривљени, нити је познато за које се злочине терете. Специјализована вијећа Косова (суд смјештен у Хагу) о њиховом подношењу обавијестила су јавност 24. фебруара, као и о још једној поднијетој 24. априла против Хашима Тачија, којој рок за потврђивање истиче 24. октобра.

Судија за претходни поступак може оптужницу да потврди, да је одбаци ако сматра да нема доказа или да је врати тужилаштву на допуну, али није дужан да своју одлуку саопшти јавности.

Београдски адвокат Горан Петронијевић није убиијеђен да ће суд кренути са потврђивањем оптужница и прије очекује да одлукама оне буду враћене тужилаштву на допуну.

На то, како је навео, указује и само саслушање оптуженог Хашима Тачија који је почетком јула ишао у Хаг под "сумњивим околностима".

- Ако је оптужница предата суду у тој фази поступка нема могућности за његово саслушање, јер је она већ код судије на одлучивању о потврђивању - напоменуо је Петронијевић.

Са друге стране, као што Приштина опструише преговоре (са Београдом) тако жели да развуче и ове поступке до, како сматра, окончања америчких предсједничких избора и повратка демократа на власт .

- Онда би постојала могућност да се укине закон којим је суд основан, јер за сада за то немају подршку ни специјалног изасланика америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела ни кандидата за а мбасадора САД у Берлину Дагласа Мек Грегора - сматра овај адвокат.

Он од овог тужилаштва, као ни суда не очекује да нешто ураде, јер је како наводи, прошло пуно вренема од злочина на Косову и Метохији, па је самим тим и доказивање теже.

- Све се своди на то да је овај суд основан да би радио, а не да би урадио - закључио је Петронијевић.

Београдски адвокат Бранислав Тапушковић сматра да је неозбиљно прогнозирати било какве одлуке суда, у ситуацији кад се баш ништа не зна ни о раду тужилаштва, ни о оптужницама, нити о раду суда.

- Апсолутно се не зна шта те оптузнице садрже, ко су осумњичени и зашто су ишли у Хаг...сумњам да ће оптужницама бити обухавћено било шта капитално - као злочиначко удружење, јер би се онда поставило питање и одговорности самог НАТО - навео је Тапушковић за Танјуг.

Он сматра да би оптужнице могле тек да се тичу појединачних догађаја и убистава, попут убистава Албанаца који нису били лојални ОВК.

Подсјетио је и на сталне иницијативе Приштине да се тај суд укине одлуком косовске скупштине која је и донела Закон којим је основан те сматра да је врло могуће да ће се то у неком догодити, чак и ако почну поступци пред судом.

Портпаролка Специјализованих вијећа Косова Ангела Грип недавно је рекла да је правилом 88 Правилника о раду суда предвиђено да судија може да наложи привремено необјелодањивање документа из разлога безбједности или да би се предупредило нарушавање поступка.

- У сваком слуцају, потврђена оптужница мора се објелоданити најкасније у тренутку првог приступања оптуженог суду - навела је Гриеп.

Уколико оптужница буде потврђена и објелодањена јавности, почиње фаза претходног поступка у којој судија припрема предмет за суђење.

Више од 100 некадашњих припадника ОВК добило је до сада позиве за саслушање у Хагу. Истражитељи су разговарали са око 1.000 свједока. И бивши премијер Рамуш Харадинај саслушан је у јулу прошле године.

Тужилаштво Специјалног суда за злочине на Косову, прије свега злоцине ОВК, поднело је и 24. априла Специјализованим вијецима на испитивање оптужницу којом се, између осталих, Хашим Тачи и Кадри Весељи у 10 тачака терете за низ злочина против човјечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

Рок за потврђивање ове оптужнице истиче 24. октобра.

Али Ахмети свједочи 2. септембра

Лидер ДУИ, најјаче албанске партије у Северној Македонији Али Ахмети свједочиће 2. септембра пред Специјалним судом за ратне злочине такозванеОВК, објавила је ТВ21 позивајући се на изворе из ове странке.

Из партијског кабинета Ахметија за телевизију је потврђена информација да ће Ахмети за десет дана отићи у Приштину да сведочи о својој улози у ОВК, преноси МИА.

Од Ахметија је раније затражено да буде два дана на располагању за сведочење.

Лидер ДУИ је прошлог месеца навео на свом "Фејсбук" профилу да је добио позив да се јави у Специјални суд у Хагу.

Он је навео да ће тамо ићи да свједочи као један од оснивача ОВК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана