Истиче рок српским институцијама да се иселе из зграде у Сjеверној Митровици

Танјуг
Истиче рок српским институцијама да се иселе из зграде у Сjеверној Митровици

БЕОГРАД - Данас истиче рок општинских инспектора у сјеверном дијелу Косовске Митровице дат службеницима четири институције Владе Србије да напусте зграду у којој раде више од десет година.

Службеници Канцеларије за Косово и Метохију, Службе Дирекције Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Косовскомитровачког управног округа и Центра за социјални рад Вучитрн у насељу Бошњачка махала, не намјеравају да напусте канцеларије у којима раде деценију и дуже.

У ове четири службе смјештено је 40 запослених који пружају услуге за неколико десетина хиљада корисника у српским срединама на сјеверу, али и на југу. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је раније поводом ултиматума о исељењу да овим потезима Аљбин Курти жели да угрози егзистенцију тих људи, њихово право на рад и остваривање помоћи.

Европска унија изразила је да је ''забринута због утицаја на безбједносну ситуацију недавних одлука администрације општине Сјеверна Митровица о коришћењу јавног простора и зграда општина''.

Портпарол ЕУ Петер Стано оцијенио је да је та одлука супротна настојањима да се ситуација деескалира и смање тензије у односима Београда и Приштине.

Америчка амбасада у Приштини саопштила је да одлука локалних власти у Сјеверној Митровици да српске институције напусте зграду у Бошњачкој махали, није донијета у координацији са међународном заједницом, нити је у складу са њеним захтјевима да се не предузимају радње које би могле да ескалирају ситуацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана