Исљами: Ако САД повуку трупе са КиМ рат је неизбјежан

Танјуг
Исљами: Ако САД повуку трупе са КиМ рат је неизбјежан

СЈЕВЕРНА МИТРОВИЦА - Стручњак за безбједност из Приштине Авни Исљами оцијенио је данас да Америка неће повући трупе са Косова, јер би, ако се то догоди, како сматра, рат између Србије и Албанаца био неизбјежан.


"И поред реторике и изјава које су амерички званичници с правом и недвосмислено дали о укидању таксе, мислим да се америчке трупе неће повући са Косова. Колико год Косово ризиковало да америчке трупе оду, ја не вјерујем у то", рекао је он за приштински Љајми, преноси Косово online.

Према његовим ријечима, без обзира на околности и притисак који се врши на актуелну владу да укине таксе безусловно, ради се о политичкој одлуци владе.

"Али у погледу повлачења америчких трупа, моје мишљење је да се неће повући, не због Косова, већ због геополитичког и геостратешког положаја Косова и Албанаца на Балкану уопште", рекао је Исљами.

И стручњак за безбједност Рамадан Ћехаја каже да не вјерује да ће САД повући трупе са Косова, као и да КиМ неће бити у позицији да дозволи повлачење снага, посебно због потребе за потпуном безбједношћу државе.

Према његовим ријечима, Сједињене Америчке Државе за своје присуство на КИМ имају гео-стратешке интересе.

"Подсјећам прије свега да морамо блиско сарађивати са САД, прије свега што имамо стратешког партнера и морамо бити веома опрезни. А што се тиче повлачења америчких трупа из Бондстила или Косова, не вјерујем да ће се то догодити", рекао је он.

Политички аналитичар Скадран Рамадани забринут је због ексалације односа између Косова и Америке која је довела до најаве размишљања о повлачењу америчких трупа.

"Не значи да ће се они повући, али ово је аларм којим би се требало позабавити. Веома је лоша вијест да је син предсједника Трампа потврдио оно што је сенатор рекао након Гренела, а у Бијелој кући су појачани гласови да трупе треба повући", рекао је Рамадани и оцијенио да ће то имати доста посљедица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана