ИО САНУ: Жене нису довољно заступљене у Академији

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Извршни одбор САНУ саопштио је данас да жене нису у довољној мјери заступљене у Академији и да такво стање није прихватљиво.

Извршни одбор САНУ је реаговао на изјаву потпредсједнице Владе Републике Србије и предсједнице Координационог тијела за родну равноправност Зоране Михајловић, која је указала да је чињеница да међу новоизбараним члановима Српске академије наука и умјетности нема ниједне жене.

Како се у саопштењу наводи ИО САНУ такав исход избора сматра крајње незадовољавајућим и дубоко је њиме разочаран. "Руководство САНУ, односно њени чланови, Извршни одбор и Предсједништво, током цијелог овог изборног процеса указивали су на чињеницу да жене нису довољно заступљене у Академији, упозоравали и улагали значајне напоре да што већи број жена, које то свакако заслужују, буду предложене за нове чланове САНУ", наводи се у саопштењу.

Истиче се да је, поред скупова који се редовно одражавају у САНУ и на којима је питање родне равноправности стално присутно, у дописима упућиваним одјељењима САНУ и разговорима током овог изборног циклуса, упорно указивано на потребу предлагања већег броја жена. "Ове године је, уз свесрдну подршку руководстава САНУ, издат и први том изванредне публикације о женама академицима које су даље незамјењив допринос српској науци и умјетности, а у штампи и припреми су и наредни томови", наводи се у саопштењу.

Из ИО САНУ указују да су кандидаткиње за чланове САНУ током последњих фаза процеса кандидовања биле предмет најжешћих напада, уз апсолутно неприхватљиво ниподаштавање, од стране додуше малобројних али упорних дежурних критичара изван САНУ, вероватно због, истиче се, процене да жене представљају најлакше мете за такве нападе.

"Нове чланове САНУ бирају, као и свуда у свијету, чланови Скупштине САНУ, дакле, искључиво сами чланови САНУ, на чији индивидуални чин гласања и избора нико не може да утиче и за који сами сносе одговорност. Зашто је у том случају за овакву одлуку одговорност пребачена на руководство није на нама да нагађамо", наводи се у саопштењу.

Додаје се да ИО САНУ и даље вјерује да ове његове ставове дјели убједљиво највећи број српских академика, те да резултат гласања никако не одражава њихово мишљење о чланству српских научница и умјетница у САНУ, али такав став већ у блиској будућности захтјева потврду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана