Инспектор СБПОК и припадник Беливукове групе негирају кривицу

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕОГРАД - У Специјалном суду у Београду данас је почело суђење оптуженом инспектору СБПОК-а Божидару Столићу (36), поводом оптужби да је злоупотребом службеног положаја одавао информације о истрази против организатора и дјела припадника организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића.

Он се на почетку суђења кратко изјаснио да није крив за кривицна дјела која му се стављају на терет, а то су удруживање ради вршења кривичних дела и злоупотреба службеног положаја. Кривицу је негирао и другоптужени Филип Голубовић, којем је као припаднику Беливукове групе Столић достављао тражене информације. Суђење је почело излагањем оптужног приједлога, а потом су усљедиле уводне ријечи поступајућег тужиоца који је говорио о доказима којима ће потврђивати своју оптужницу.

Поред низа извештаја МУП-а, тужилац је предложио да се као доказ изведу и извештаји и аналитичка обрада материјала који је заплењен преко апликације Скај, а тужилаштву достављена из Париза. Као доказ тузилац је предложио и практично признање Голубовића у исказу који је дао пред полицијом.

Столић и Голубовић неће данас износити одбрану, већ ће то учинити накнадно на неком од следећих суђења. Столић је, према оптужном предлогу у који је Тањуг имао увид, на молбу другооптуженог Филипа Голубовића, проверио 27. фебруара 2020. да ли је и даље на снази Интереполова потјерница Аргентине за осуђеним припадником групе Дарка Шарића, Борисом Лабаном, па му је сутрадан пренео да јесте. Голубовићу инспектор прослеђивао и податке о потјерницама за Срђана Јездимира, Марину Голубовић и Јелицу Милошевић.

Заузврат је добијао 500 евра по информацији, а за податке из истраге против Беливука и осталих Столићу је Голубовић обећао исплату 5.000 евра. После хапшења Беливука, Миљковића и осталих припадника те групе 4. фебруара 2021. године, Столић је, према оптужном предлогу, преко Голубовића достављао информације о току истраге против њих припадницима групе који нису били ухапшени. Све тражене податке, до којих је долазио путем злоупотребе службених овлашћења и увида у Јединствени информациони систем МУП-а Србије, давао је другооптуженом Голубовићу од јануара 2020. до 10. јуна 2021. године. Према исказу Голубовића, он је инспектора упознао док је био у притвору, 19. априла 2019. године, када је Столић од њега узимао изјаву о нестанку Горана Михајловића. Након што је изашао из притвора, срели су се у једном кафићу и разменили телефоне.

Тужилаштво за организовани криминал предложило је Специјалном суду у оптужном предлогу да Столића осуди на казну не мању од три године затвора због удруживања ради вршења кривичних дела и злоупотребе службеног положаја, а Голубовића на не мање од годину дана затвора. Столић је био ухапшен 12. јуна због Беливукове групе и у притвору је био два месеца.

Због кривичног дела у Пожаревцу ухапшен је средином септембра. Столић је у суд дошао са слободе пошто му је 24. децембра Виши суд у Пожаревцу укинуо притвор у предмету који се води пред тим судом због кривичног дјела принуда у покушају. У том предмету подигнута је оптужница против Столића, као и против Слађана Константиновића и припадника БИА М.К, која их терети да су покушали да принудом преузму угоститљски објекат од једног Пожаревљанина.

Оптужница се налази пред кривичним ванрасправним вјећем које одлучује о њеном потврђивању, пошто су браниоци све тројице оптужених изјавили одговоре на њу, рекла је за Тањуг портпарол Вишег суда у Пожаревцу Гордана Видојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана