Инаугурисан реису-л-улема Исламске заједнице Србије

Танјуг
Инаугурисан реису-л-улема Исламске заједнице Србије

НОВИ ПАЗАР - Новоизабрани реису-л-улема Исламске заједнице Србије (ИЗС) Сенад Халитовић инаугурисан је данас у Новом Пазару.

Њему је меншура – документ којим се потврђује његово именовање за врховног поглавара муслимана Србије уручена на свечаној церемонији у новопазарској Стамбол џамији.

Новом поглавару ИЗС меншуту је уручио посебно оформљен одбор, а инаугурација је одржана након подневне молитве муслимана.

У обраћању вјерницима Халитовић је рекао, између осталог да функција на коју је изабран у октобру прошле године представља одговорност, а унапређење институције и јединство муслиманских вјерника у Србији биће међу његовим приоритетима током петогодишњег мандата.

-Овим смо заокружили изборни циклус у Ријасету Исламске заједнице Србије. Меншура је симболика, али јако битна. Овим показујемо озбиљност ИЗС. Наш легитимитет није споран и ми желимо да наставимо путем којим идемо. Дужи период говоримо о уједињавању муслимана у Србији, постоје подјеле и неразумијевања. Наша жеља је да све то превазиђемо и да дођемо до јединствене и јаке исламске заједнице. Позивам државу и институције да прихвате све оно што је спроведено по закону и транспарентно - навео је Халитовић.

Према овлашћењима, након што је инаугурисан, Халитовић је уручио и меншуре муфтијама Ријасета Исламске заједнице Србије.

Сенад Халитовић изабран је за реису-л-улему у октобру 2023. За његов избор гласала су 102 члана Врховног сабора у проширеном саставу. За замјеника реису-л-улеме изабран је муфтија нишки Елдин Ашћерић.

Халитовић је рођен је 1979. године у Новом Пазару. Школовао се у Јемену, након чега се враћа у Србију где је у Исламској заједници од 2006. године обављао функције имама и професора исламских предмета.

Први пут је за муфтију санџачког и предсједника санџачког Мешихата изабран 2019. године. Пре тога дуги низ година бавио се хуманитарним радом. Говори течно арапски језик. Ожењен је и отац је четворо деце.

Од 2007. године у Србији дјелују двије исламске заједнице, Исламска заједница Србије (ИЗС) и Исламска заједница у Србији (ИЗуС).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана