Игуман Андреј: Веза с Богом и косовски завјет чувају српство

Срна
Игуман Андреј: Веза с Богом и косовски завјет чувају српство

ГРАЧАНИЦА - У Цркви Свете Петке у Лапљем Селу надомак Приштине данас је поводом Преподобне мученице Параскеве служена света литургија, након које је игуман манастира Црна Река отац Андреј упутио поруку вјерницима да живећи у љубави морају истрајати на својим вјековним огњиштима на путу косовског завјета.

“Највеће мучеништво које ми преживљавамо на Косову и Метохији је да се држимо косовског завета који је заливен крвљу Светог кнеза Лазара, запечаћен у свим временима”, рекао је отац Анреј, наглашавајући да нема веће среће него то што косовско-метохијски Срби живе близу мјеста гдје је проливена крв овог светог кнеза.

Косовски завјет, како је навео игуман Андреј, је начело које значи да ће Срби ма гдје се налазили дати свој живот за другог, било као родитељи или у одбрани своје вјере.

“Самим тим што живимо на овој светој земљи, доказујемо да нас за њу не везује нешто материјално, већ духовно”, истакао је игуман.

Игуман Андреј је рекао да га често људи питају шта је то што Србина везује за Косово и Метохију, на шта им он одговара да је то веза с Богом и испуњавање Косовског завјета.

Према његовим ријечима, онај ко испуњава косовски завјет, он је одан Исусу Христу и везан за све наше свете претке.

“Не треба да мислимо да се с нама свијет завршава, на нама је да будућим генерацијама пренесемо тај жар који носимо у срцима”, рекао је игуман Андреј, благословећи мјештанима Лапљег Села сеоску славу.

У Лапљем Селу живи 2.000 Срба, од 3.500 колико их је до 1999. године живјело у овом селу ослоњеном на ауто-пут Приштина-Скопље, удаљено је од главног града јужне покрајине око пет километара.

Некада се о празнику Преподобне мученице Параскеве, у народу познате као Петка Трнова, у Лапљем Селу окупљало по неколико хиљада Срба из околних српских села, а данас је литургији присуствовало педесетак вјерника.

Љубинко Тодоровић, бивши замјеник Омбудсмана Косова, рекао је Срни да овако мали број вјерника на литургији мора да “упали црвени аларм”.

“Продаја ће нас истребити. Чини ми се да, упркос апелима црквених и државних великодостојника, не умемо или нећемо да схватимо да опстанка Срба на Косову и Метохији нема уколико се не заустави продаја, уколико, као што то рече отац Андреј, не схватимо шта је косовски завет и шта он значи не само за опстанак нас на Космету, већ и у самој централној Србији”, додао је Тодоровић.

Прослава ће бити настављена изложбом домаће радиности Удружења жена “Авенија”, чије су гошће чланице истовјетних удружења из Косовског поморавља и централне Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана