И у Србији обиљежен Дан побједе: Одупријети се ревизији историје

ГС
И у Србији обиљежен Дан побједе: Одупријети се ревизији историје

БЕОГРАД – Дан побједе над фашизмом званичници Србије обиљежили су полагањем вијенаца и цвијећа на Спомен-плочу погинулим војницима Црвене армије у Београду, споменик ослободиоцима Београда и споменик Незнаном јунаку на Авали и том приликом поручили да је неопходно одупријети се покушајима ревизије историје.

Вијенце су полагали генерални секретар предсједника Републике Србије Никола Селаковић, министар спољних послова Ивица Дачић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, представници Војске Србије, представнивци неколико амбасада међу којима и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко, представници СУБНОР-а Београда и Србије...

Министар одбране Србије Александар Вулин данас је, поводом 9. маја положио вијенац на Споменик Незнаном јунаку на Авали.

Уз војне почасти, он је то учинио као изасланик предсједника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, а у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и заступника команданта Команде за обуку бригадног генерала Јелесија Радивојевића, саопштило је Министарство одбране.

- Непокор, патриотизам и јунаштво довели су вас до Дана победе у борби против фашизма - највеће пошасти у историји човечанства. Вама, палим херојима припада вечност, а нама вечно захвалним обавеза да памтимо и сећамо се - записао је Вулин у Књигу утисака.

Селаковић је оцијенио да је ово један од најсвјетлијих и најсјајнијих датума у историји човјечанства, када је срушено зло и фашистичко-нацистичка иделогија која је од 1939. године до 1945. године сијала смрт широм Европе и свијета.

Тог дана су, каже, српски војници у оквиру јединица Народне ослободилачка војске Југославије и руски војници у оквиру Црвене армије заједно ослобађали нашу отаџбину, а Црвена армија даље ка Берлину ослобађала остатак Европе.

Наводећи да смо свједоци покушаја ревизије историје, Селаковић је поручио да се томе морамо одупријети на сваки могући начин.

Према његовим ријечима, покушајима ревизије негира се да су у нацистичким "квази државама" и државама постојали концентрациони логори од Аушвица до Јасеновца, да су у НДХ постојали чак и концетрациони логори за дјецу који нису постојали нигде у свијету и да су стотине људи бјесмоучно убијани само зато што су били Срби.

- То је била најгора идеологија зато што је правила разлику међу људима по њиховом пореклу, боји коже, раси, националној и верској припадности. Зато ово јесте најсјајнија победа и најславнији дан у историји нашег човечанства - истакао је Селаковић.

Дачић је указао на то да је ово велики дан за Европу и Србију која је у оквиру бивше Југославије поднијела велики терет, подсјетивши да је Југославија била трећа, одмах послије Пољске и Совјетског савеза по броју жртава у односу на број становника.

- Највећи део жртава су нажалост чинили Срби који су били изложени, не само страдањима од стране фашистичких сила већ и од стране разних колаборационистичких режима који су успостављени на простору тадашње Југославије - навео је Дачић.

Он је такође указао да је у свијету видљив покушај релативизције и улоге појединих земаља и народа, али и појединих догађаја, па чак и негирање злочина који су почињени.

- Зато је наша обавеза да поштујемо сећање на ове дане, на Дан победе над фашизмом - поручио је шеф српске дипломатије.

Ђорђевић је рекао да Дан побједе ове године обиљежавамо у мало другачијим околностима него иначе и истакао да је то веома важан датум с обзиром на то да смо „тог дана извојевали слободу и побиједили фашизам“.

- Мислим да као народ имамо чиме да се дичимо. Немамо чега да се стидимо, велике жртве смо дали у том рату и мислим да све те жртве најмање што заслужују јесте сећање на њих - рекао је Ђорђевић.

Додао је да је наша дужност да будућим покољењима причамо о том времену како не би дозволили да се оно понови.

Радојичић је казао да је важно да се и данас, послије 75 година, сјетимо хероја и оних који су били жртве фашизма.

- Увек се морамо сећати тог времена, пре свега да не заборавимо и са пијететом се сетити хероја који су дали своје животе за слободу, као и недужних жртава тог времена - рекао је он.

Навео је да треба да се сетимо тог страшног времена јер нас историја учи да се оно може поновити.

- Београд је одувек био слободарски град, а данас се сећамо и наших савезника јер ту борбу смо сви заједно извојевали дајући тако допринос победи над мрачним силама које су се надвиле над Европом и целим светом - рекао је градоначелник овог града.

Амбасадор Русије у Београду честитао је 75.годишњицу од Дана побједе, наводећи да је данас величанствен дан у којем има и поноса, среће, али и велике туге.

Боцан Харченко каже да је циљ фалсификовања историје да се одузме суверенитет и независност земаља.

- Ово је тешка политичка борба, али изборићемо побједу и на овом терену - поручио је Боцан Харченко.

Нераскидива веза Србије и Русије

Руководилац Ансамбла Црвене армије "Александров" Генадиј Сачењук честитао је српским ветеранима 75 година од побједе над фашизмом и подсјетио на нераскидиву везу и заједничку историју Србије и Русије.

- Дан побједе је велики и свети празник за наше братске народе. Рат је наша заједничка бол, а велика побједа — наш заједнички понос - рекао је Сачењук.

Он је подсјетио на значај чувања сјећања код нових генерација.

- Света обавеза нашег покољења је да пажљиво чува и поштује сјећање на оне који су по цијену живота штитили отаџбину, извршавајући свети дуг, на оне који су издржали без обзира на све ужасе рата и херојством допринијели побједи, која је остварена захваљујући јединству воље наше браће и заједничкој духовној снази - навео је Сачењук.

Момчило Бајагић Бајага, Леонтина и Дјечији хор "Чаролије" придружили су се Ансамблу Црвене армије "Александров“ у извођењу руске пјесме "Дан побједе", незаобилазног симбола 9. маја, највећег празника у Русији, који се обиљежава као Дан побједе над нацистичком Њемачком.

Сачењук је у уводу пјесме навео да Русију и Србију спаја туга за небројеним жртвама страшног рата и осјећање поноса због историјског подвига војника ослободилаца, те истакао да су се два братска народа - руски и српски борили на граници издржљивости, у име мира будућих генерација, пренио је "Спутњик".

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана