И оцу дјечака који је починио масакр привремено забрањено да располаже новцем

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД- Виши суд у Београду усвојио је предлог чланова породице убијених у масакру у Основној школи "Владислав Рибникар" и наложио Народној банци Србије да новац којим располаже В.К., отац дјечака К.К. који је починио масакр, пренесе у депозит јавног извршитеља.

Новац ће до висине имовинско-правних захтјева оштећених (чланова породице убијених) бити у депозиту јавног извршитеља, гдје ће се чувати до правоснажног окончања кривичног поступка.

Против тог рјешења дозвољена је жалба која не задржава извршење решења.

Пуномоћник девет оштећених у кривичном поступку ставио је приједлог да се таква мјера донесе, те је суд цијенио да постоји опасност по потраживању оштећених,  односно вјероватноћа да ће без овакве привремене мјере окривљени осујетити или знатно отезати наплату оштећених тако што ће отуђити, прикрити своју имовину или располагати њом на неки други начин, не нарушавајући тиме начело сразмјерности.

Начело сразмерности значи да В.К. није заплијењен сав новац, већ само онолико колико је потребно да се обезбиједе имовинско-правни захтјеви у кривичном поступку.

В.К. је већ забрањено да управља непокретностима.

У односу на М.К. мајку дјечака суд је донио две привремене мјере којима јој забрањује да непокретности стави под хипотеку или прода.

Њој је забрањено да прода аутомобил који је у њеном власништву, док је Народној банци Србије и јавном извршитељу је наложено да сва новчана средства којима располаже на рачунима свих пословних банака, до висине потраживања породица у парничном поступку, пренесе и положи у депозит јавног извршитеља.

Отац дјечака налази се у притвору због сумње да је починио кривично дјело тешко дјело против опште сигурности.

Сумња се да је К.К. из очевог пиштоља 3. маја у ОШ "Владислав Рибникар" убио осам вршњака и чувара те школе, а ранио још шест особа, од којих је једна дјевојчица умрла неколико дана касније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана