И кинески полицајци патролирају Београдом

Агенције
И кинески полицајци патролирају Београдом

Београд - Прва заједничка патрола српске и кинеске полиције почела је јуче са радом у Београду, а осим у престоници кинески полицајци ће са колегама из Србије патролирати и у Новом Саду и Смедереву.

Презентацији мјешовите патроле припадника МУП-а и припадника кинеског Министарства јавне безбједности присуствовали су министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Стефановић је рекао да ће српско-кинеске патроле бити распоређене на више локација у Београду - у Кнез Михаиловој улици, на Калемегдану, на Тргу републике, у блоку 70 и на аеродрому “Никола Тесла”.

Појаснио је да су патроле формиране према споразуму које је у Београду потписао са кинеским министром јавне безбједности Џаом Кеџијем и додао да ће у оквиру пилот-пројекта, шест полицајаца из Кине за сада смјењивати у патролама у Београду, Новом Саду и Смедереву.

- Видећемо како ће се одвијати пилот-пројекат, а ако буде потребно, мешовите патроле бити формиране и у другим градовима у Србији -  рекао је Стефановић.
Захвалио је кинеским колегама што су, како каже, препознали потребу да се заједничким радом српске и кинеске полиције олакша комуникација великом броју кинеских туриста који долазе у нашу земљу.

- Имајући у виду да је број кинеских туриста у порасту и да су у Србији убедљиво на првом месту по бројности, јасно је због чега су ове патроле потребне -  истакао је Стефановић.

Нагласио је да српски и кинески народ везује челично пријатељство и да Србија никада неће заборавити да је Кина била уз њу и у најтежим тренуцима.

Како је рекао, Кина и данас снажно подржава виталне националне интересе Србије, као и да наша земља подржава политику Кине и све њене најважније националне интересе.

- Захваљујући нашим председницима, Александру Вучићу и Си Ђинпингу, успостављено је снажно стратешко партнерство наше две земље које је довело до великих кинеских инвестиција у Србију, које су омогућиле нова радна места и побољшање наше економије - рекао је Стефановић и захвалио Кини што је препознала Србију као поузданог и искреног партнера.

 

Амбасадори пријатељства

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо оцијенила је да се свеобухватно стратешко партнерство Србије и Кине брзо развија посљедњих година.

- Кинески полицајци ће успостављањем хитне телефонске линије за пријаве на кинеском језику и обиласком мјеста гдје живе кинески држављани, обиласком кинеских предузећа и институција, помагати српској полицији како би се обезбиједила још боља сигурност грађана Кине. -  рекла је Чен.

- Вјерујем да  неће бити само чувари безбједности него и амбасадори нашег пријатељства -  додала је Чен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана