Хрватском националном вијећу уручени кључеви просторија у центру Београда

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- У Београду је извршена примопредаја кључева за просторије које је Влада Србије уступила Хрватском националном вијећу и новооснованој Фондацији "Антун Густав Матош" на кориштење.

Примопредаји кључева за просторије у центру Београда, на Студентском тргу 10, уз интонирање химни Србије и Хрватске присуствовала је изасланик предсједника Србије и генерални секретар предсједника Сузана Пауновић.

Примопредају кључева су извршиле предсједник Хрватског националног вијећа /ХНВ/ у Србији Јасна Војнић и директор новоосноване Фондације "Антун Густав Матош", коју је основало ово вијеће, Катица Наглић.

Хрватско национално вијеће у Србији добило је простор на кориштење у Београду за потребе подручне канцеларије Хрватског националног вијећа и хрватских удружења, а Фондација "Антун Густав Матош" ће у будућности координисати радом овог простора.

Војнићева је рекла да је ово за Хрвате у Србији велики дан, јер су и високи представници Србије и Хрватске присутни овом догађају, те да јој је драго да су Хрвати у Србији све више тачка окупљања и разговора двије државе.

Она је подсјетила да је прије три мјесеца Влада Србије, на иницијативу предсједника Србије Александра Вучића, донијела одлуку да овај простор од 160 квадрата у центру Београда уступи хрватској заједници на кориштење.

Војнићева је рекла да ће овај простор бити мјесто окупљања младих и мјесто гдје ће култура повезивати два народа, те додала да ће овај простор бити знак узајамне бриге и српско-хрватског настојања да се име Хрвата у Србији заштити и препозна.

Примајући кључеве, Наглићева је рекла да Фондација "Антун Густав Матош" преузима овај простор на управљање и захвалила у име свих Хрвата у Београду, којих, како је навела, има 7.752 према попису из 2012. године.

На церемонији уручења кључа Војнићева и Наглићева су потписале и споразум о међуинституционалној сарадњи Фондације и Хрватског националног вијећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана