Хрватски политичар Тонино Пицула нови извјестилац ЕП за Србију

Срна
Foto: Саша Зинаја/НФОТО

СТРАЗБУР - Хрватски политичар Тонино Пицула изабран је данас за извијестиоца Европског парламента за Србију.

Пицула је члан Прогресивне алијансе социјалиста и демократа у Европском парламенту и на функцији извјестиоца за Србију замијениће Владимира Бичкика из Европске народне партија.

Извјестиоци у Европском парламенту су, између осталог, одговорни за писање извјештаја о стању у државама кандидатима о којима се прво разматра на сједници Одбора за спољне послове, а потом и на пленарном засједању Европског парламента.

Посланици Прогресивне алијансе социјалиста и демократа биће задужени и за Албанију, извјестилац за БиХ и самопроглашено Косово биће из Европске народне партије, за Црну Гору из групе Обновимо Европу, док ће извјестилац за Сјеверну Македонију бити из групе Зелени. 

Пуцула је био министар спољних послова у Влади Ивице Рачана. У посљедњем сазиву Европског парламента радио је као координатор Прогресивне алијансе социјалиста и демократа у Одбору за спољне послове.

Радио је, између осталог, и као извијестилац Европског парламента за препоруке о западном Балкану уочи загребачког Самита, али и као члан делегације за односе са БиХ и самопроглашеним Косовом и замјеник члана делегације у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана