Хрватски медији: Папа долази у Београд да би Степинац био проглашен светим?

Г.С.
Хрватски медији: Папа долази у Београд да би Степинац био проглашен светим?

Папа Фрања се спрема за долазак Београд да би кардинал Алојзије Степинац коначно био проглашен светим, пише загребачки Јутарњи лист, али са знаком питања.

Посљедњих неколико недјеља у троуглу Ватикан - Београд - Загреб догодиле су се неке интригантне ствари које су заголицале машту, поготово јер се по устаљеном црквеном “правилу” све одвија полако и уз пуно “читања између редова”, наводи Јутарњи лист.

Тај загребачки дневник додаје да је једна од главних ствари која би се могла прочитати или се ваља иза брда из те успорене, али активне ватиканске дипломатске активности, јесте могући договор посјете папа Фрање Београду.

У оквиру тога, наводи лист, извире и неизбјежно питање које већ дуго “тишти” хрватску Цркву, а већ се прелило и постаје важно национално и политичко питање - а то је коначно проглашење Алојзија Степинца светим, а које је камен спотицања у односима двију цркава не само на овим просторима него и у односима Ватикана са Српском православном Црквом.

Лист указује и да посјети папе Београду постоје низ отежавајућих околности.

Како наводи Јутарњи лист, у посљедње вријеме се поклопило неколико сусрета и посјета и занимљивих иступа који изазивају пажњу.

Средином октобра апостолски нунције у Хрватској, монсињор Ђорђо Лингуа посјетио је поводм празника Свете Терезије пожешког бискупа Антуна Шкворчевића, да би затим, за јавност помало ненадано, заједно с њим и пакрачко-славонским епископом Јованом Ћулибрком посјетио Јасеновац те у тамошњој цркви Сетог. Николе предводио екуменску молитву.

Исто тако почетком новембра и сам папа Фрањо је дао интервју београдској Политици, што многи виде као најаву његове посјете, за коју се наравно не зна када би се могла догодити. Но, црква је институција гдје вријеме другачије тече, пише Јутарњи лист.

Посјета папе Фрање Београду је, зна се већ дуго, његова давна жеља, и то због папине екуменске политике, поготово успоставе сарадње и веза с православљем, а СПЦ се уз Руску православну цркву сматра врло јаком и утицајном црквом, као посјета земљама у којима је католичка заједница у мањини.

Подсјећа се да је још 2018. године државни секретар Свете Столице, кардинал Пјетро Паролин посјетио Србију и већ се тада нагађало да је дошао да испита терен да ли је посјета уопште остварива.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар је, у недавном интервјуу агенцији ИКА, одговарајући на питање о могућој посјети Папе Београду, баш кроз потезе главног секретара Паролина, истакао да у “неким малим догађајима не гледају превелике ствари”. Државни секретар, каже надбискуп Хочевар, “није дошао припремати пут за папин долазак”, али је потврдио да је “нормално да Свети Отац жели доћи”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана