Хрватска неће поступити по замолници Србије у вези с пилотимa

Танјуг
Хрватска неће поступити по замолници Србије у вези с пилотимa

ЗАГРЕБ - Хрватска неће да поступи по замолници Србије и да уручи позиве четворици хрватских пилота за рочиште пред београдским судом, поручили су данас из министарства правде Хрватске и нагласили да хрватски пилоти могу да буду мирни и сигурни.

Хрватска влада искористиће све механизме које има на располагању да заштити хрватске пилоте и образ Домовинског рата, наводи Министарство у саопштењу.

Подсјећају да је Министарство правосуђа примило замолницу за међународну правну помоћ Министарства правде Србије у вези с уручивањем позива за рочиште пред Вишим судом у Београду, посебним одјељењем за ратне злочине, пренијела је Хина.

У замолници је затражено уручење позива четворици хрватских пилота за рочиште 14. октобра 2022. године.

Министарство правосуђа наводи да није примило оптужницу ни друге информације о радњама које су предузете у кривичном поступку, осим информације да се хрватски пилоти терете оптужницом Тужилаштва за ратне злочине од 31. марта 2022. за кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва.

"Поново истичемо да се систем правосудне сарадње мора базирати на начелу узајамног повјерења, односно, повјерења једне државе да је правни поредак друге државе довољно квалитетан да осигура непристрано, правично и учинковито вођење кривичног поступка у тој држави", наводи се, између осталог, у саопштењу хрватског министарства.

Српско Тужилаштво за ратне злочине оптужило је 31. марта припаднике Хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца (67), Зденка Радуља (69), Жељка Јеленића (69) и Данијела Боровића (64) да су 7. и 8. августа 1995. наредили ракетирање колоне избјеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у мјесту Сводна код Новог Града, који се у то вријеме звао Босански Нови. У тим је нападима погинуло је 13 особа, од којих шесторо дјеце, а повређене су 24 особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана