Хронологија масовних убистава у Србији у 21. вијеку

ГС
Хронологија масовних убистава у Србији у 21. вијеку

БЕОГРАД - За само два дана догодила су се два масовна убиства у Београду, а у протекле две деценије у Србији је забиљежено пет убистава у којима је страдало више људи.

Наводно нарушени породични односи били су мотив Драгану Чедићу да у Лесковцу 2002. године убије бившу супругу, њене двије сестре и јођ четири особе.

РТС подсјећа да се све  одиграло за мање од пола сата, а том приликом Чедић је ранио још четири особе.

Послије злочина убица је нестао.

Његово беживотно тијело пронађено је 40 дана касније у атару једног лесковачког села.

Пет година касније у јулу 2007. на мапу масовних злочина уписан је Јабуковац код Неготина. Никола Радосављевић је прво претукао своју супругу, а затим је скочио у бунар с намејром да изврши самоубиство. Међутим, његов комшија га је извукао из бунара и пружио му помоћ. После неколико минута, Радосављевић је отишао до своје куће и узео пушку и упутио се према селу. Из ловачке пушке је убио деветоро и ранио двоје људи. Међу жртвама је било и петнаестогодишње дијете.

Радисављевић је после злочина ухапшен на гробљу. Вјештачењем је код њега утврђено постојање психичких проблема због којих је упућен на лијечење.

Радосављевић је за убиства окривио „црну магију“. 

Убиство 13 мјештана села Велика Иванча код Младеновца најмасовнији је злочин забиљежен у Србији.

У априлу 2013. Љубиша Богдановић убио је 12 одраслих и двогодишње дијете.

У крави пир кренуо је из своје куће када је из пиштоља пресудио сину  и мајци. Тада је тешко ранио своју супругу  која је само чудом преживјела хице. Након убиства сина и мајке Богдановић је ушао у кући Деспотовића. На вратима је убио Микаила (61), а потом и Милену (61), њиховог унука Горана (23), његову супругу Јовану (21) и њиховог двогодишњег сина Давида.У дому Јешића убио је Љубину (64) и њеног сина Милоша (48), у дому Мијаиловића брачни пар Велимира (78) и Олгу (79). У последњој у низу, кући породице Стекић убио је Драгану (50) и Даницу (78).

Људе је убијао на спавању, а неки су му, како се тада причало, и сами отварали врата не очекујући да ће пуцати у њих. Када је видио полицију Богдановић је пуцао у себе. Умро је неколико дана касније. У гроб је однио и мотив злочина.

У мају 2015. дан послије свадбе младожењин отац Раде Шефер убио је шест особа. Прво је у селу Ором код Кањиже убио родитеље своје супруге. Потом је отишао у Мартонош и запуцао по људима који су још спавали. Убио је своју супругу, снаху и снахину мајку и оца.

Смрт је за длаку избегао његов син, пошто му је нестало метака, а помахниталом убици пресудио је муж његове свастике Емануел Дањон, након што је Шефер ранио његову супругу. Француски држављанин Шефера је убио ударцем столицом у главу, а није му суђено јер је злочин извршио у нужној одбрани.

У јулу 2016. догодило се још једно масовно убиство. Синиша Златић је у кафићу у Житишту убио своју супругу и јоч четири особе. У пуцњави је рањена 21 особа. Златић је ухапшен и осуђен на 40 година затвора-

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана