Храм Светог Саве у Београду биће понос цијелог хришћанског свијета

Танјуг
Храм Светог Саве у Београду биће понос цијелог хришћанског свијета

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић и Његова светост патријарх српски Иринеј обишли су Храм Светог Саве у Београду гдје су у току радови на унутрашњем уређењу и изразили задовољство што ће, након 100 година градње, ова богомоља, која представља врхунац византијске умјетности, засијати у пуном сјају за два мјесеца.

Патријарх Иринеј поручио је да ће храм који је грађен један вијек бити понос цијелог хришћанског свијета, те захвалио свим приложницима који су помогли изградњу, а посебно држави Србији, без чије би се помоћи градио још један вијек.

Он је захвалио свима што Београд има Храм којим ће се поносити пред цијелим свијетом, истакавши да је идеал српског народа, цркве и државе био да се подигне овај храм.

- Овдје је уложено, не само много средстава, него и много времена. Упркос свим нашим трагедијама и Другом свјетском рату, Богу хвала храм приводимо крају - рекао је патријарх Иринеј.

Он је током обиласка мозаика Богородице, који представља вјерну копију Богородице из Аја Софије, рекао да ће светосавски храм бити замјена за ту светињу.

Вучић је истакао да је поносан на државу и СПЦ које завршавају овај монументални посао и исказао посебну захвалност патријарху Иринеју.

- Од његове свјетости сам научио колико је рационалан, прагматичан и одан свом народу - рекао је Вучић, додавши да је држава са 43 милиона евра поднијела највећи финансијски терет градње.

Он је рекао да ће православни род имати Храм Светог Саве као нову Свету Софију.

- Овдје имамо највјернију копију Богородице из Свете Софије. Изгубили смо Свету Софију, сада имамо замјену - рекао је Вучић током обиласка.

Вучић је подсјетио и на огромну финансијску помоћ коју је Русија дала за изградњу и исказао наду да ће, уколико то пандемија вируса корона дозволи, предсједник Русије Владимир Путин присуствовати отварању храма у октобру.

- Ово је трећи по реду православни храм у свету, а није мањи од храмова Христа Спаса у Москви и храма у Букурешту. Ово је место лепоте, светлости, окупљања и молитве за све - рекао је Вучић.

Инжењер монтаже мозаика Јевгениј Челичев захвалио је патријарху Иринеју, држави и срппском народу на части да управо руски умјетници раде на највећем мозаику у "најљепшем храму на свијету".

Он је појаснио да је мозаик површине 15.000 метара квадратних осмишљен тако да ће преламање свјетлости стварати ефекат да су ликови светитеља на њима живи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана