Ховениер: Напредак у формирању ЗСО обавеза Приштине

Танјуг
Ховениер: Напредак у формирању ЗСО обавеза Приштине

ПРИШТИНА - Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер рекао је данас да је обавеза Приштине да постигне напредак по питању формирања Заједнице српских општина.

Он је за АТВ нагласио да је догађај у Бањској 24. септембра јасно ставио до знања колико је хитно потребно постићи пуну примјену споразума између Београда и Приштине постигнутог у фебруару у Бриселу и имплементационог анекса који је постигнут у марту у Охриду.

-Мислим да је 24. септембар подвукао и врло јасно ставио до знања колико је хитно кренути даље са овим важним послом како би се постигла пуна имплементација свих обавеза из основног споразума и анекса о имплементацији. У овом основном споразуму има много добрих обавеза. Они укључују ствари као што су избјегавање употребе силе, рјешавање проблема мирним путем, поштовање међусобних граница - рекао је Ховенијер.

Навео је и да "види интересовање Косова да се унаприједи питање формирања Заједнице општина са српском већином".

-Постоје обавезе на косовској страни, које се односе на подстицање придруживања општина са српском већином, као средства за рјешавање забринутости српске заједнице овдје. Мислимо да је ово веома важно и хитно - рекао је Ховениер, преноси Газета експрес.

Ховенијер је нагласио и да вјерује да ће предстојећа посјета "петорке" изасланика Београду и Приштини бити манифестација важности да се постигнути договори примијене.

-Мислим да је то одраз озбиљности са којом САД и наши европски партнери у ЕУ гледају на тренутну ситуацију. Желимо да видимо прави напредак. Не у преговорима о новим обавезама између Косова и Србије, већ да виде да обје стране у потпуности спроводе споразум постигнут у фебруару и спровођење анекса у марту - поручио је он.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак допутоваће 21. октобра у Београд и Приштину заједно са савјетницима за спољну политику и безбједност француског предсједника, њемачког канцелара и италијанског премијера Емануелом Боном, Јенсом Плетнером и Франческом Талом, као и америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром гдје ће се састати са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је да је сврха посјете да се постигне конкретан напредак у примјени Споразума о путу нормализације и деескалацији после најновијих дешавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана