Хоти Србији поставио неприхватљиве услове

Агенције
Хоти Србији поставио неприхватљиве услове

ЛАЈКОВАЦ- Свих пет услова које је данас изнио премијер самопроглашеног Косова Авдулах Хоти неприхватљиво је за Србију, рекао је српски предсједник Александар Вучић.

Хоти је, између осталог, изјавио да Косово у наставку дијалога са Србијом тражи обострано признање двије земље и да неће прихватити никакве друге компромисе. Рекао је и да очекује као и да пет чланица ЕУ које то још нису учиниле, признају Косово.

Поручио да ни Хоти, ни предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи не треба ни да долазе на преговоре о КиМ ако је то албанска платформа.

- Ако је то платформа са којом ће Хоти или Тачи да дођу негде на разговоре, боље да не долазе нигде, а потпуно ми је свеједно ко ће доћи од њих. То је све што имам да им кажем - поручио је Вучић.
Предсједник Србије каже да неће да изиграва хероја и вријеђа представнике Приштине, али да морају бити свјесни да тим врстама уцјена, притисака и пријетњи неће промијенити став Београда, нити његов лично.

- Ако мислите да сте поставили своју позицију тако што, као папагаји, понављате сваки дан како сте много компромиса направили и не знам шта све, супер. Не морамо да разговарамо, хајде да видимо како можемо да фунционишемо, сачувамо мир и стабилност и то је све. Али, ако мислите да тим врстама уцена, притисака и претњи можете да Србији наудите и да промените став Бегорада и мој лични став, грдно сте се преварили - поручио је Вучић.

Вучић примећује да је на КиМ буквално "у току нека врста националне хистерије Албанца" и да је задовољан тим што српска страна у много мирнијем тону и атмосфери сагледава своју позцију.

Вучић је, такође, најоштрије осудио узурпацију имовине манастира Високи Дечани.

Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да Хоти сахрањује дијалог између Београда и Приштине прије него што је и почео и додао да Београду не пада на памет да прихвати ни диктат ни наметање ни концепт независности на начин на који га намеће он, као садашњи вођа сепаратиста.
- Наш тим на челу са Александром Вучићем наставиће да буде окренут дијалогу и конструктивном решењу, али никада неће прихватати наметања. Међународној заједници указујемо на вероломно понашање Хотија и Институција у Приштини само три дана након што су јавно преузели обавезу да неће лобирати за независност КиМ -  рекао је Ђурић.

Према његовим ријечима, управо из наведених разлога дијалога и нема 20 мјесеци.

Он истиче да Хоти наставља да ради оно што су радили сви његови претходници са "максималистичким, сепаратистичким циљевима и програмима који су суптотни резолуцији 1244 и циљевима међународне заједнице" и поткопава тај дијалог.
- Тврдња да је једино могуће решење засновано на такозваном једино важећем уставу Косова, да је једино могуће решење засновано на тзв. територијалном интегритету КиМ, тврђењем да желе селективно да спроводе постојеће споразуме, само желим да поручим да Србија има свој устав и да је у границама које обухватају КиМ призната и као чланица УН - рекао је Ђурић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана