Хиљаде вјерника на поноћној литургији у Храму Светог Саве

Танјуг
Хиљаде вјерника на поноћној литургији у Храму Светог Саве

Звона са Храма Светог Саве у Београду и ватромет са платоа означили су почетак поноћне литургије за Божић. Литургији за најрадоснији хришћански празник присуствовало је више хиљада вјерника у Храму и испред њега.

Поноћну литургију у Храму служио је викарни епископ ремезијански Стефан.

Вјерници су се окупили прије поноћи пред Храмом, а међу њима је било и доста малишана.

Божићну свету архијерејску литургију 7. јануара у 9 часова у крипти Храма Св. Саве служи патријарх Иринеј уз саслужење београдско-карловачког свештенства.

Патријарх је у Божићној посланици поручио да главна порука и овогодишњега Божића треба да гласи да православну вјеру треба чувати и сачувати по сваку цијену.

Грчки патријарх предводио божићну литургију у Витлејему

Грчки јерусалимски патријарх Теофил III предводио је ноћас божићну литургију у Витлејему, граду на Западној обали, у којем се, по хришћанском предању, родио Исус Христ.

Литургији у цркви Христовог рођења присуствовали су и палестински званичници, пренио је Спутњик. Витлејем се налази на ријеци Јордан, 10 километара од Јерусалима, који светим сматрају три религије - хришћанска, исламска и јеврејска.

Божић је, уз Ускрс, један од два највећа хришћанска празника. То је дан када хришћански свијет слави рођење Христово и када је, према вјеровању, дух Исуса свеприсутан међу људима, доносећи им мир и праштање.

Осим Српске православне цркве, Божић се по Јулијанском календару слави и у Руској, Грузијској и Македонској цркви, Јерусалимској патријаршији, а обиљежавају га и Копти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана