Хил: Осјећам напредак, најважнија је чињеница да Приштина треба да оснује ЗСО

Танјуг
Хил: Осјећам напредак, најважнија је чињеница да Приштина треба да оснује ЗСО

ПРЕШЕВО- Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је у Прешеву да осјећа напредак у дијалогу Београда и Приштине, као и да је по њему “један од најважнијих елемената свега овога била чињеница да Приштина треба да оснује Заједницу српских општина”.

-Наравно да постоје друге ствари које Приштина треба да уради, али мислим да све ово води бољој ситуацији са Европском унијом и заправо на ово се може гледати као на споразум између Приштине и Брисела - рекао је Хил и додао да се “може рећи исто и за српску страну”.

Хил је додао и да сматра да за овај споразум “много заслуга” имају представници Брисела.

-Господин Лајчак, нарочито господин Борел, који је потрошио 12 дугих сати, док је имао много других важних ствари које је требало да ради у вези Украјине, он се бавио проблемима Србије и Косова - рекао је Хил у изјави новинарима послије састанка са градоначелником Прешева Шћипримом Арифијем.

Он је рекао и да је јасно “да САД апсолутно 100 одсто подржавају оно што ЕУ желе да уради”, преноси ЈугПрес.

Нагласио је да САД, иако нису страна у дијалогу, себе сматрају дијелом тог процеса и наставиће да се у њему ангажују.

Он је рекао како је за њега посјета Прешеву веома важна, као и разговор са  Арифијем и изразио спремност да и сам помогне разговорима у рјешавању проблема о којима је слушао у Прешеву и у понедјељак у Бујановцу.

-Вратићу се у Београд и пустите ме да размислим и видим шта могу да урадим да будем користан. Веома је важно да људи разумију који су проблеми и мислим да сам био јасан у вези са тим - рекао је Хил.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана