Хил: Косово да поштује обавезе, Срби да се врате у институције

Срна
Хил: Косово да поштује обавезе, Срби да се врате у институције

БЕОГРАД - Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил позвао је Србе са Косова и Метохије да се врате у приштинске институције, а Приштину да без одгађања поштује своје обавезе, што, између осталог, подразумијева и да одмах отпочне преговоре о оснивању Заједнице српских општина.

Хил је истакао да су "САД сагласне са ЕУ да недавни догађаји у односима између Косова и Србије доводе у опасност важан напредак постигнут у дијалогу који се води уз посредовање ЕУ".

"Повлачење Срба из косовских институција није рјешење за тренутне спорове и има потенцијал да даље ескалира тензије на терену", рекао је Хил медијима у Србији.

Он је навео да се САД придружују ЕУ у позиву Србији и представницима косовских Срба да "поштују своје обавезе из дијалога и врате се у косовске институције својим дужностима, укључујући полицију, правосуђе и локалне администрације".

"Истовремено, поново се придружујемо ЕУ у позиву косовским властима да без одгађања поштују своје обавезе. То значи да се одмах продужи процес за пререгистрацију возила и обустави свака казнена мјера против власника таблица док стране у оквиру дијалога не ријеше питање регистарских таблица", додао је он.

То, како је рекао, такође значи и одмах отпочети преговоре о оснивању заједнице српских општина, што је правна обавеза за Косово.

Према његовим ријечима, континуирани неуспјех Косова да спроведе ову обавезу подрива принцип владавине права и штети његовом угледу и кредибилитету.

"Позивамо стране да изаберу пут дијалога и уздрже се од акција које би довеле до насиља и конфронтације. САД у потпуности подржавају напоре ЕУ да настави да посредује у преговорима", навео је Хил.

Он је закључио да обје стране треба да покажу да су спремне да траже рјешења на конструктиван начин и да поштују обавезе преузете у дијалогу који се води уз посредовање ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана