Хил: Циљ "Отвореног Балкана" је зближавање људи

Срна
Хил: Циљ "Отвореног Балкана" је зближавање људи

БЕОГРАД - Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил оцијенио је да је регионална иницијатива "Отворени Балкан" ефикасно средство да земље користе границе у циљу зближавања, а не подјеле.

Уочи самита "Отвореног Балкана", који се одржава прекосутра у Београду, Хил је у видео-поруци на "Твитеру" рекао да је веома важно да је идеја за регионалну иницијативу потекла са самог Балкана и да није наметнута од страних влада.

Хил је истакао да "Отворени Балкан" подржавају и влада САД и он лично, јер сматрају да је та иницијатива примјер нових образаца сарадње.

"Сасвим је јасно да је будућност ових /западнобалканских/ земаља у ЕУ. Мислим да ће жОтворени Балканж помоћи ЕУ и донијети рјешење, а не проблеме", оцијенио је Хил.

Самит "Отвореног Балкана" одржава се у Београду у петак, 2. септембра, а у оквиру ове регионалне иницијативе биће одржан и Самит лидера западног Балкана.

Самитом лидера предсједаваће предсједник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Сјеверне Македоније Еди Рама и Димитар Ковачевски.

Самиту у Палати "Србија" присуствоваће и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, премијер Црне Горе Дритан Абазовић, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана