Хеликоптерска јединица МУП-а Србије се вратила након гашења пожара у Грчкој

Срна
Хеликоптерска јединица МУП-а Србије се вратила након гашења пожара у Грчкој

БЕОГРАД - Хеликоптерска јединица МУП-а Србије, чији су припадници помагали у гашењу пожара на острву Евија и на Пелопонезу, вратили су се кући данас из Грчке.

Дочекао их је министар унутрашњих послова Александар Вулин који је истакао да тамо гдје су били српски ватрогасци и пилоти пожар није могао да пробије и угрози становништво.

-Од грчких домаћина имали смо похвале са највишег нивоа, од председнице Грчке, председника Владе, мог колеге министра. Сви су рекли да без Срба ово не би било тако успешно и да су од Срба помоћ очекивали као од браће, али да су јој се и највише обрадовали - рекао је Вулин.

Он је додао да су се српским ватрогасцима и пилотима обрадовали и становници Евије, који су искрено захвални зато што је неколико села и градова спасено само захваљујући ангажовању српских ватрогасца и пилота, саопштено је из МУП-а Србије.

Истакао је да је поносан на пилоте и Хеликоптерску јединцу, те да су српски ватрогасци показали колико су опремљени, обучени и изнад свега посвећени послу.

Вулин је подсјетио да је Србија помогла у гашењу пожара у земљама региона, али да само у Србији угасили 850 пожара на отвореном.

Командант Хеликоптерске јединице Ненад Недић истакао је да су припадници ове јединице у континуитету посљедњих 18 дана са два или три хеликоптера, у зависности од ситуације, били ангажовани на гашењу шумских пожара у Србији, Републици Српској, Сјеверној Македонији и Грчкој.

Недић је истакао да Хеликоптерска јединица МУП Србије има вишедеценијску добру сарадњу и координацију са сектором за ванредне ситуације Руске Федерације и да је кроз ту сарадњу прошла обуку да на малом простору пречника од пет километара дејствује са четири хеликоптера и два авиона категорије „Иљушин“ или „Беријев“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана