Хашки суд неке случајеве препустио Србији

Танјуг
Хашки суд неке случајеве препустио Србији

Хашки суд препустио је неке комплексне случајеве Србији, изјавио Серж Брамерц.

Током свог обраћања СБ УН Серж Брамерц, главни тужилац међународног суда у Хагу изјавио је да је захваљујући преданом раду тушилаштва неколико значајних и комплексних поступака за ратне злочине почињене на простоу бивше Југославије трансферовано надлежним судским инстанцама у Србији, Хрватској и Црној Гори.

Он је констатовао да такав развој ситуације пружа значајну могућност овим државама да јасно демонстрирају своју посвећеност прихватању одговорности, нарочито када је риjеч о високо и средње рангираним осумњиченима који су до сада имали могућност да избjегавају правду.

Брамерц је поновио да је апелациони поступак по жалби Ратка Младића окончан у августу, да је завршен доказни поступак у случајевима против Јовице Станишића и Френкија Симатовића и да се тужилаштво припрема за изношење завршних аргумената, наводи се у саопштењу Хашког тужилаштва.

Главни тужилац међународног суда у Хагу је пред СБ УН најавио да ће пресуде у ова три случаја бити донете до краја маја идуће године.

"Наши напори доносе значајне резултате када је реч о потрази за несталим лицима током ратова у бившој Југославији, али више од 2 деценије од завршетка тих конфликата, 10 хиљада породица још увек не зна шта се догодило са њиховим вољенима који су нестали. Утврдити шта се догодило са сваком несталом особом јесте хуманитарни императив", закључио је Брамерц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана