Харченко: Најважнији задатак руске војске да поштеди цивиле

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД - Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је данас да је најважнији задатак руске војске у Украјини да цивили и цивилни објекти остану изван војне акције.

Он је, гостујући на ТВ Прва, истакао да је предсједник Владимир Путин био веома јасан и да руске снаге имају два задатка - да заштите руски народ у Доњецку и Луганску и да изврше денацификацију и демилитаризацију Украјине.

Према његовим ријечима, ово је битно и за стабилност Европе.

Руски амбасадор је на питање шта је денацификација одговорио да је то ослобађање Украјине од нациста, носиоца иделогије уништавања народа по етничком принципу.

На питање зашто руска војска иде ка Кијеву и Харкову, када је то далеко до Донбаса, Боцан Харченка је рекао да је Владимир Путин био јасан што се тиче циљева акције.

"Русија не заузима. Као што је и Путин рекао, циљ није окупација, већ демилитаризација и денацификација, и контрола над градовима и уништавање војних циљева је у сврху тога", рекао је Шојгу.

Он додаје да руска војска не гађа цивилне објекте, али да, како је рекао, има пуно лажних вијести о томе.

"Ми никада раније нисмо ушли нигде. Дошли смо да завршимо рат који је почео нападом на руски народ у Украјини пре осам година. Русија је дошла да заврши ту ружну и тужну причу", поручио је Боцан Харченко.

На питање о нуклеарном наоружању, Боцан Харценко је одговорио да је Путин рекао да ће до нуклеарног рата доћи, само у случају мијешања треће стране.

"Председник је рекао да је потпун спреман да га употреби, а запад је годинама одбацивао сваке предлоге за стабилност и мир у Европи.

Свет је био миран последњих осам годима, осим у Доњецку и Луганску, као да је све било у реду, нико није поклањао пажњу на сукобе тамо. Зашто нико није рекао ништа о томе, а сада само чујемо претње о нуклеарном оружју. Зеленски је поцео уцене нуклеарним оружјем", казао је он.

"Ово је уцена и претња директна за Руску федерацију, и по живот наших људи. Запад користи Украјину. Завршавамо напад кој је почео пре осам година раније, против Русије. То је био почетак рата против Руса и Русије. Ми сада завршавамо тај рат", рекао је он.

Руски амбасадор тврди да предсједник Путин има пуну подршку грађана Русије, без обзира на притиске и санкције.

Упитан за одбијање Србије да уведе санкције Русији, Боцан Харченко је одговорио да предсједник Србије има обавезу да води рачуна о интересу српског народа.

"Ми нисмо ништа тражили. Нама је свака подршка важна. Хвала свима који нас разумеју, али ми нисмо никога притискивали и ни од кога ништа тражили. На Србију сви врше притисак, док је за нас најважније да свака земља сама одлучује", поручио је руски амбасадор у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана