Харченко: ЕУ цинично баца у заборав своје вриједности

Танјуг
Харченко: ЕУ цинично баца у заборав своје вриједности

БЕОГРАД - Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко оцијенио је данас да су представници Европске уније преко посланика Европског парламента Владимира Билчика о раду портала РТ Балкан на српском језику "цинично бацили у заборав општеевропске вриједности, које они наводно толико чувају".

"Поменути Билчик, не бирајући ријечи, фактички је затражио од Србије да забрани рад РТ у земљи", навео је Харченко у изјави која је упућена медијима из руске амбасаде.

Харченко је упитао о каквој се слободи изражавања може причати у Европи када се од Београда захтијева да одустане од основног демократског принципа у име, како је рекао, "успјешног напредовања српског народа ка ''свијетлој будућности'' у Европској унији?".

Харченко је оцијенио и да Билчика, као и било кога у европским институцијама, не брине мишљење већине држављана Србије, који желе да се информишу на РТ.

"Билчикова теза о томе да се не дозволи ''стварање центра Кремља за дезинформацију'' није нова: у Европи слободу изражавања вјековима гуше, позивајући се на борбу против тобожње пропаганде и ''вербалне прљавштине''", рекао је Харченко.

Извијестилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик реаговао је раније данас на почетак рада руског портала РТ Балкан на српском језику, оцијењујући да је то у супротности, не само са српском обавезом да се усклади са спољном политиком ЕУ већ и са основним принципима владавине права, демократије, основних људских права и слобода за све.

Билчик је за Н1 рекао да није ријеч о медију већ о "руској ратној пропаганди", а да се од Србије, која је кандидат за чланство у ЕУ, очекује да дијели европске вредности и додао да се Србија обавезала да ће ускладити своју спољну политику са ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана