Харадинај: ЗСО би требало да буде дио коначног споразума Београда и Приштине

Танјуг
Харадинај: ЗСО би требало да буде дио коначног споразума Београда и Приштине

ПРИШТИНА - Предсједник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај рекао је да би Заједница српских општина (ЗСО) требало да буде дио коначног споразума Београда и Приштине.

Харадинај је у интервјуу за Глас Америке на албанском језику оцијенио да влада у Приштини треба пажљиво да рјешава ситуацију на сјеверу покрајине и да је неопходан “интензивнији дијалог са локалним Србима”.

Он је позвао Србе да уклоне барикаде и изразио увјерење да ће и Приштина и међународни фактори “све њихове бриге третирати са поштовањем и пажњом”.

Каже да, иако су уклањање барикада и повратак Срба у институције условљени формирањем ЗСО, то нису питања која могу бити ријешена у једном дану.

На питање о захтјеву америчког изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара да разговори о оснивању почну одмах, Харадинај каже да је ЗСО сада добила на тежини.

-То је била моја брига у прошлости, такође сам молио (премијара привремених институција у приштини Аљбина) Куртија да буде опрезан са овим једностраним акцијама, јер ће онда бити захтева да се то назове једностраним. Сада смо дошли у ситуацију да се већ истражује казнени приступ према влади и премијеру због његових једностраних или изненађујућих поступака на терену. Ово је нови захтјев који произилази из ситуације на терену и једностраног деловања Куртија - рекао је Харадинај.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана