Хапшења и претреси по Србији, учествује и ФБИ

Srna
Хапшења и претреси по Србији, учествује и ФБИ

На 16 локација у Србији извршен је претрес станова, а ухапшено је 11 особа.

Акција је спроведена у сарадњи надлежних правосудних органа Србије и америчког Федералног истражног бироа.

Ухапшени су држављани Србије, Црне Горе, Аустралије и Филипина.

Свим ухапшенима је одређено задржавање, након чега ćе бити саслушани у поступку међународне правне помоćи коју Србија пружа надлежним правосудним органима Сједињених Америчких Држава, саопштило је Тужилаштво за организовани цриминал, преноси Спутњик.

За ухапшене се сумња да су као организована криминална група од 2011. године до данас, учествовали у стварању, промовисању и организацији најмање 16 лажних инвестиционих платформи користеćи се интернетом и онлајн веб-страницама, чиме су прибавили противправну имовинску корист од преко 70 милиона долара.

Ова група је проналазила инвеститоре широм свијета, укључујуćи и оне у Сјеверном округу државе Тексас, који су инвестирали у лажне инвестиционе платформе за бинарне опције гдје су припадници групе стварали лажне трговинске трансакције, лажне потврде о подизању новца као и лажне потврде о пребацивању новца, наводи тужилаштво.

Припадници организоване криминалне групе су пристали да инвестирају, служеćи се лажним идентитетима и користеćи лажне титуле, путем емаил-а или путем видео-конференциских веза упуćивали да пребаце своје "инвестиције" на међународне банковне рачуне повезане с организатором ове групе.

Након тога група је по налогу организатора затварала ове лажне инвестиционе платфоме и након неког времена поново отварала нове с истим веć разрађеним методом рада.

На овај начин постоји основана сумња да су организатор и припадници ове групе прибавили противправну имовинску корист у износу од преко 70 милиона долара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана