Хамилтон: САД да наставе притисак на Србију да призна Косово

Танјуг
Хамилтон: САД да наставе притисак на Србију да призна Косово

ПРИШТИНА - Амерички професор и стручњак за односе САД и ЕУ Даниел Хамилтон поручује да би “САД требало да наставе притиске на Србију ради узајамног признања са Косовом и да истовремено развију дијалог који двије земље третира као равноправне стране”, преноси Газета експрес.

Хамилтон је један од главних аутора извјештаја о Косову који је недавно објавио Амерички центар за регионалне студије “Вилсон Центер” под насловом “Консолидација независности Косова: Зашто је то важно и шта треба учинити”, преноси Косово онлајн.

“САД морају наставити да притискају Србију ради узајамног признања Косова и да обесхрабрују Косово у настојању да се уједини са Албанијом. Поново се морају обавезати на обновљени дијалог, који третира Косово и Србију као равноправне стране, признајући суверенитет и територијални интегритет сваке од њих. Посредници дијалога, САД и ЕУ, морају да се придржавају ових принципа и да се недвосмислено одрекну промјена граница. Косово и Србија треба да одговарају за поштовање обавеза преузетих током дијалога”, каже Хамилтон.

Он сматра да Заједница српских општина “не би требало да има извршну власт” већ би требало да буде осмишљена тако да подржава сарадњу и размјену ресурса између општина, у складу са уставом тзв. Косова, законима ЕУ и међународним правом.

“Заједница не би требало да има извршну власт изван дјелокруга централне владе. У исто време, било би корисно започети паралелни унутрашњи дијалог између већинских и невећинских заједница у општинама широм земље. Овај дијалог би требало да укључи вјерске заједнице и требало би да се позабави забринутошћу људи на Косову који су раније били искључени из доношења одлука”, наводи Хамилтон.

Овај бивши амерички дипломата је, на питање како види “Куртијеве приједлоге за проглашење мира између двије земље” изнијете у Бриселу рекао да “све радње које обије стране могу предузети да смање тензије, побољшају животе грађана, као први приоритет и створе услове под којима се може постићи међусобно признање, треба посматрати у позитивном духу”.

Када је ријеч о иницијативи “Отворени Балкан”, Хамилтон каже да ће западни Балкан имати користи од иницијатива које уклањају баријере између људи, робе и услуга.

“Сталне препреке и блокаде једноставно отежавају интеграцију региона у укупни европски курс. Више отворености у региону обећава бенефиције углавном за обичне људе”, поручује Хамилтон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана