Хаг забранио Лукићу да до 2026. комуницира с медијима

Г.С.
Хаг забранио Лукићу да до 2026. комуницира с медијима

БЕОГРАД - Полицијски генерал Сретен Лукић, који је на условном отпусту, мора да се држи јасних правила која је предложио Трибунал, а на која је он својим потписом пристао.

Генералу је између осталог, Трибунал забранио комуникацију с медијима, али и одлазак на територију КиМ.

Ових правила, како наводи Курир, мора да се придржава све до 7. јануара 2026. године, када му истиче пуна казна.

Документ о превременом пуштању Лукића на слободу, сачињен 9. октобра ове године, врло прецизно наводи под којим условима Лукић излази на слободу.

"Нећу разговарати о свом случају, укључујући било који аспект догађаја у бившој Југославији који су били предмет мог случаја, са медијима, путем друштвених мрежа или са било ким осим мојим правним савјетником кога Механизам признаје, ако га има, осим ако предсједник (Хашког трибунала) то није унапријед посебно одобрио. Нећу давати никакве изјаве у којима се негирају злочини за које је Хашки трибунал био надлежан, а за које Механизам задржава надлежност, а који су почињени током сукоба у бившој Југославији", неке су од тачака, међу којим се налази и забрана комуникације са свједоцима и жртвама који су свједочили у његовом и другим хашким предметима.

Документом је потписано и да ни под каквим околностима неће посјетити територију Косова, директно или индиректно, јавно изразити слагање са величањем лица која је осудио МКСЈ или Механизам, нити на било који начин допринијети величању тих лица.

"Све ватрено и друго оружје за које је потребна дозвола похранићу код органа власти Србије, нећу куповати, посједовати, употребљавати нити руковати било каквим ватреним оружјем или другим оружјем за које је потребна дозвола", наводи се у документу који је потписао Лукић.

Такође, у случају да мијења адресу становања у Србији, обавезао се да то пријави хашком суду у року од највише 14 дана, као и да у случају било каквог путовања ван Србије о томе најприје обавијести Хаг, па тек, ако добије одобрење, може да путује.

У октобру 2003. Хашки трибунал подигао је против Лукића оптужницу која га је теретила за наводне ратне злочине почињене на КиМ током 1999.

Од априла 2005. налазио се у Хашком трибуналу, који га је осудио на казну од 22 године затвора, која је 23. јануара 2014. смањена на 20 година затвора. Прије двије године је издржао двије трећине казне, али је предсједник Механизма у Хагу све досад игнорисао његов захтјев за пуштање на условну слободу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана