Хабуш: Могуће обарање рекорда на Београдском полумаратону

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Учешће на трећем Јесењем Београдском полумаратону потврдили су бројни свјетски и домаћи елитни такмичари због чега се очекује јака конкуренција и изузетно брза трка уз могуће обарање рекорда стазе, изјавио је данас директор Београдског маратона Дарко Хабуш.

Посљедње три трке ове сезоне у организацији Београдског маратона биће одржане 27. новембра у главном граду Србије.

"У недељу нас очекује трећи по реду Јесењи Београдски полумаратон, који је права прилика да завршимо сезону. За разлику од полумаратонске дистанце на пролеће, траса јесењег полумаратона се трчи централним градским улицама, стартујемо код цркве Светог Марка, пролазимо кроз Дорћол, трчимо око Калемегдана и преко Бранковог моста и уживамо у јесењем амбијенту нашег главног града", рекао је Хабуш на конференцији за новинаре.

Он је истакао да су организатори мислили на све категорије учесника и организовали три трке.

"Трку на 21 км за елитне и припремљене учеснике, трку на 10 км за оне који се рекреативно баве трчањем и ''Сава осигурање породичну трку'' дужине 2,3 км на коју позивамо све породице које желе са својом децом да истрче или прошетају круг од цркве Светог Марка преко Славије до Теразија и од малих ногу деци стварају љубав према спорту и здраве навике", додао је Хабуш.

Он је рекао да су учешће на трећем Јесењем Београдском полумаратону потврдили бројни свјетски и домаћи елитни такмичари.

"Очекује се јака конкуренција и изузетно брза трка. У јакој мушкој конкуренцији надметаће се три такмичара из Кеније са тркачем из Бурундија. Очекујемо обарање рекорда стазе, јер сва четворица имају личне рекорде у полумаратону, који су испод 62 минута. У женској конкуренцији снаге ће одмерити Лена Јеротич из Кеније са домаћим такмичаркама Оливером Јевтић и Теодором Симовић. Гости ће бити и српски маратонци који су учествовали на свих шест маратона из ''Мајорс'' серије и то Катарина Похлод, Александар Капулица и Машан Пејовић који ће трчати, и Владимир Бељански, Срећко Мићић и Вучић Шћепановић, који ће их бодрити из публике", навео је Хабуш.

Предсједник извршног одбора "Сава осигурања" Бојан Мијаиловић у име "Сава осигуравајуће групе" потписао је Уговор о спонзорству са Београдским маратоном на период од три године. "Сава осигурање" је на овај начин стекло статус ексклузивног спонзора - Званично осигурање Београдског маратона.

"Након вишегодишње квалитетне сарадње са Српским атлетским савезом, одлучли смо да још снажније подржимо развој атлетике - краљицу спортова и да још интензивније промовишемо здрав и активан начин живота. Очекујемо квалитетну сарадњу на обострано задовољство. Са наше стране Београдски маратон и учесници свих трка добиће адекватно осигурање за време учешћа у тркама", рекао је Мијаиловић и додао:

"Уз подршку Београдског маратона и Српског атлетског савеза организујемо ''Сава осигурање породичну трку'', која се одржава истог дана када и Београдски полумаратон. Породична трка је ревијалног и забавног карактера. Представља фестивал активних породица које славе живот кроз квалитетно провођење заједничког времена. Породице које су заједно физичке активне боље су повезане и изграђују, међусобно, јаче везе. Трка је бесплатна, а стартне пакете ''Сава осигурања'' добија 1000 пријављених учесника".

Представник елитних такмичарки млађе генерације Слађана Стаменковић позвала је Београђане да у недјељу подрже такмичаре.

"Београдски маратон је разлог због којег је, вероватно, велики број људи у Србији почео да трчи, за мене је био мотивација за постављање личних рекорда иако стаза важи за тежу. Савет за тркаче у недељу је да искористе добре временске услове да постигну добар резултат и поставе темељ за наредну годину", изјавила је Стаменковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана