Гутерес: Тачи и Весељи подривају рад Специјалног суда у Хагу

Срна
Гутерес: Тачи и Весељи подривају рад Специјалног суда у Хагу

ЊУЈОРК - Генерални секретар УН Антонио Гутерес оптужио је предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија и лидера Демократске партије Косова Кадрија Весељија да опструишу рад Специјалног суда за злочине ОВК.

Гутерес је у шестомјесечном извјештају о стању на Косову оцијенио да су пандемија вируса корона, пад владе Аљбина Куртија и најава оптужница за ратне злочине против Тачија и Весељија додатно узбуркале ионако крхку политичку и безбједносну ситуацију на Косову.

Он је указао на покушаје Тачија и Весељија да опструишу рад Специјалног суда за злочине ОВК, који су тужилаштво оптужили да је "политички мотивисано", а да су оптужбе "лажне".

Гутерес је истиче да је Тачи поднио приједлог уставног амандмана, којим би се окончао мандат Специјалног суда за злочине које су починили припадници ОВК.

У извјештају се наводи да је из косовског буџета издвојено 20 милиона евра за помоћ особама оптуженим пред Специјалним судом у Хагу, као и да је почела расправа о закону о заштити вриједности ОВК, који су међународни званичници оштро критиковали.

Генерални секретар УН поздравио је наставак дијалога између Београда и Приштине, наводећи да је примјетна нова енергија усмјерена ка нормализацији односа.

"Надам се да ће тако остати до проналажења свеобухватног рјешења", навео је Гутерес и позвао лидере у Београду и Приштини да "покажу флексибилност и креативност како би се превазишле разлике".

У извјештају се наводи да се у протеклих шест мјесеци на Косово вратило 189 особа, од којих су већина Срби, као и да се од 1999. године вратило нешто више од 28.000 особа.

Нови извјештај шефа УН, који обухвата период од марта до септембра, наћи ће се пред амбасадорима Савјета безбједности 21. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана