Гускова: Русија обећава свестрану помоћ Србима у тешким временима

Срна
Foto: Спутњик

БЕОГРАД - Русија тражи стриктно поштовање Дејтонског мировног споразума, противи се неједнакости Републике Српске у БиХ, залаже за поштовање међународног права и обећава свестрану помоћ Србима у овим тешким временима, изјавила је руски експерт за Балкан Јелена Гускова.

На питање шта ће Русија да учини ако дође до западних санкција српском члану Предсједништва Милораду Додику, Гускова је рекла да је Русија независна и снажна држава, члан Савјета безбједности УН, да може да појача сарадњу са Српском, те да савјетује да се престане са србофобном политиком.

“Дакле, она може да појача сарадњу са Републиком Српском у разним областима, да је подржи економски, политички. Русија савјетује да се напокон престане са једностраном србофобном политиком појединих чланова Савјета безбједности УН”, истакла је Гускова, која је и руски академик.

КРИЗА У БиХ НАСТАВАК ЗАПАДНЕ АНТИСРПСКЕ ПОЛИТИКЕ, ЕВРОПА ДА ЧУЈЕ ЗАХТЈЕВЕ СРБА

Гускова је оцијенила да актуелна криза у БиХ није новост, него наставак западне антисрпске политике, која се посебно снажно испољила деведесетих година прошлог вијека на територији тадашње Југославије, која се распадала.

Она је навела да излаз из настале ситуације није компликован и да Европа треба да послуша захтјеве Срба, призна да су легални, да се сједне за преговарачки сто, пажљиво прочита Дејтонски споразум, те пусте народи БиХ да се сами договоре о органима управљања земљом.

Москва, подсјетила је Гускова, одавно предлаже да се укине функција високог представника и држави да самосталност.

Гускова је нагласила да Москву нико не може да оптужи за кршење Дејтонског споразума, те да ће због тога Русија у Савјету безбједности УН до краја бранити неопходност његове прецизне примјене у БиХ јер Москва заузима објективну позицију у рјешавању многих међународних питања, међу којим су и балканска.

“Република Српска се ослања на Москву, у покушају да се супротстави покушајима западних чиновника да измијене Дејтонски споразум. Немогуће је не истаћи да се сарадња између Републике Српске и Русије стално шири”, рекла је Гускова.

ДОДИК ДОБИО ПОДРШКУ МОСКВЕ НА СУСРЕТУ СА ПУТИНОМ

Осврнувши се на недавни сусрет Додика и руског предсједника Владимира Путина, она је истакла да је савршено јасно да се Додик срео са Путином како би говорио о ситуацији у БиХ и реакцији Европе на праведне захтјеве српског народа.

“Фактички, Срби у БиХ данас могу да буду саслушани само у Москви, све остале земље настављају да заузимају антисрпску позицију. Мислим да је Додик добио подршку Москве, имајући у виду појачавање притиска Запада на њега и на руководство Републике Српске”, рекла је Гускова.

Она је напоменула да је Русија већ показала да не признаје новог високог представника Кристијана Шмита, који је ступио на дужност 1. августа, али га Савјет безбједности УН није подржао.

ЗАПАД НИЈЕ СКРИВАО СРБОФОБИЈУ

Гускова напомиње да србофобију према Србима у Србији, Црној Гори, Хрватској и БиХ Запад није чак ни скривао, док је српски народ вјеровао у ефикасност међународног права, у објективност међународних организација и непристрасност представника Европе и САД.

Гускова је подсјетила на понашање западних медија и њихову улогу у формирању антисрпског јавног мнења, наводећи да су управо они створили лик криваца за сукобе, који је постепено прерастао у лик непријатеља, односно Срби су постали ти непријатељи.

“Србију су оптужили за хегемонизам, великосрпске амбиције, за покушаје стварања жвелике Србијеж на рачун других народа. Ти клишеи, које су ширили новинари, постали су шаблони за сваку нову публикацију о кризи на територији бивше Југославије”, рекла је Гускова.

ЗАПАД ИРИТИРА ЗАЛАГАЊЕ СРПСКЕ ЗА ДОГОВОР ТРИ НАРОДА

Гускова је истакла да се Република Српска залаже за хармонично функционисање државе, за усвајање одговарајућих закона који би задовољили све три стране, да добро ради и само Предсједништво, како би Бошњаци, Срби и Хрвати могли да се договоре о низу питања.

Управо то, оцјењује она, толико иритира Запад јер пропада његова идеја о јединственој БиХ без Срба, па зато западни политичари не само да подржавају, већ и потпирују ватру за наредну кризу.

Њемачка оптужује српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика за жељу да се Република Српска одвоји и наруши цјелина БиХ, умјесто да се чују захтјеви Српске и врати се изворном тексту Дејтонског споразума, те регулише систем правосуђа.

“То, што се зове криза у БиХ, то је просто још један покушај Срба да успоставе равноправност сва три народа, коју су нарушили представници ЕУ, између осталих и високи представник. Истовремено, та криза је и наставак антисрпске политике Европе и САД”, навела је Гускова.

СРБИ НИСУ ХТЈЕЛИ РАТ, БРАНИЛИ СУ СВОЈЕ ДОМОВЕ

Она је оцијениила да је Западу било веома тешко са Србима, који нису прихватали западна правила игре, одупирали се лажима и ултиматумима, латили се оружја да бране своје домове, а да су Срби у БиХ испољили посебно тврд карактер.

“Они нису хтјели да ратују, него су бранили своју територију, на којој су живјели, нису потписивали ниједан план који је ишао на штету њиховим интересима. Србима је наметнут Дејтонски споразум 1995. године, али ни он није сломио њихов дух, па су изградили снажан ентитет у оквиру БиХ”, навела је Гускова.

Она је рекла да је Запад био увјерен да ће се брзо окончати самосталност Срба у БиХ, у чему је своју улогу требало да одигра високи представник, који је покушао да Србе баци на кољена, одузимао им је надлежности које су им Уставом припадале, мијењао састав парламента, па чак и предсједнике, али није успио да укине Републику Српску.

“И шта да ради са тим Србима? Били су покушаји да се организује обојена револуција, уведу санкције, оптуже за геноцид у Сребреници, да се утиче на одлуке Уставног суда у Сарајеву”, подсјетила је руски експерт за Балкан Јелена Гускова у интервјуу Срни.

Она је истакла да су противљење руководства Републике Српске тим процесима, као и подршка Београда и Москве значајно закомпликовали тај процес, па је Српска престала да преноси надлежности на Сарајево, учврстила своју економију и политички систем, те постајала све самосталнија.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана