Гујон: Три пута већи буџет за Србе у региону

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД - Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Србије добила је три пута већи буџет за подршку Србима у региону и расејању, рекао је директор Управе Арно Гујон.

Гујон је рекао да је тај буџет већи на приједлог предсједника Србије Александра Вучића и да то показује велику бригу матице према Србима у региону и расејању, али и повјерење у Управу да спроводи владину политику.

Гујон, који је оснивач и хуманитарне организације "Солидарност за Косово", каже да без разлике помаже свим угроженим људима у тим енклавама, па и сиромашним албанским породицама, али да је чињеница да су најугроженији Срби, Горанци и Роми.

"О томе треба говорити. То не значи да нема и сиромашних Албанаца, али нема дискриминисаних Албанаца на Косову и Метохији. Док према осталим заједницама и те како има не само дискриминације, него и насиља и правног и физичког", рекао је Гујон за ТВ "Хепи".

Он је оцијенио да Албанцима смета што помаже српским енклавама на Косову и Метохији и што су захваљујући тој помоћи Срби остали да живе на својим имањима.

"Смета им што говорим и то на страном језику о положају српског, горанског и ромског народа на Косову, о хуманитарној катастрофи, кршењу људских права житеља тих енклава. Зато су ми забранили улазак", истакао је Гујон, којем су приштинске власти 2018. године изрекле забрану уласка на Космет.

Он је подсјетио да се помаже и Србима у Федерацији БиХ, као и на сјеверу Црне Горе у пољопривреди, по угледу на помоћ Србима на Косову и Метохији, те да ускоро очекује и састанак са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем да му представи планове за даљу подршку Србима у региону.

Гујон је оцијенио да се у западним и француским медијима смањила антисрпска пропаганда што се тиче Косова и Метохије, али да су албански пропагандисти изузетно активни у ширењу лажних вијести.

Он је подсјетио да је ова управа отворила 23 допунске школе српског језика од Малте до Москве, од Холандије до Аустрије, а да је у плану и отварање у Јужној Америци и на сјеверу Америке.

"Жеља за учењем српског језика међу нашим људима у дијапсори је огромна, желе да им деца знају српски језик. То је услов њиховог могућег повратка. Зато морамо да радимо на томе да та деца знају свој језик, сачувају идентитет и културу", истакао је Гујон.

Он је навео да се у Србију све више враћају српски држављани из дијаспоре и то не само због вируса короне, него и због надолазеће кризе, наводећи да је у Европи присутан страх да се не прелије сукоб из Украјине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана