Гујон: Свака рођена беба на Космету значи једну побједу

Срна
Гујон: Свака рођена беба на Космету значи једну побједу

БЕОГРАД - Оснивач и директор француске хуманитарне организације "Солидарност за Косово" Арно Гујон поручио је да свака рођена беба на Косову и Метохији значи једну побједу, те да је стога фокус помоћи његове организације усмјерен управо на помоћ бебама и породилиштима.

"Солидарност за Косово" донирала је медицинске апарате и опрему породилиштима у Косовској Митровици, Грачаници и Пасјану. Свако од нас може да пружи допринос, ако ништа друго, свако од нас може да носи Косово у срцу", рекао је он.

Гујон, који је и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Србије, указао је да је ситуација на Космету тешка и да много тога недостаје, али да Србима који тамо живе мора да се помогне и да подстрек, кроз један трактор, стадо оваца, реновирање школа.

-Људи који учествују у хуманитарном раду, а то је 12.000 француских донатора, виде да се људи боре, да је према њима велика неправда која траје годинама - рекао је Гујон за РТС.

Он је рекао да је прије два дана слушао предсједника Србије Александра Вучића и да је извјесно да је пред Србијом тежак период, али да свако од нас треба да види како може да помогне у тој борби, јер се та борба води на политичком нивоу и ту је потребно јединство.

-Борба се води и хуманитарном и културном нивоу. Свако од нас може да пружи допринос - рекао је Гујон.

Он је навео да је прошле године био у Чикагу и упознао Србе који су тамо деценијама и истакао да многи од њих и не знају српски, али се изјашњавају као Срби због "косовског завјета".

-Они су свесни да су повезани са Србијом преко те нити која траје вековима - рекао је Гујон.

Према његовим ријечима, Косово и Метохија није само територија, већ оно што повезује Србе и географски гдје год живе од Америке до Аустралије и то нико не може да одузме.

Гујон је најавио да сутра путује у Темишвар, гдје ће присуствовати обиљежавању славе Свети Сава у Гимназији "Доситеј Обрадовић".

-Носимо поклоне за све ђаке који уче на српском у Румунији, идемо да поделимо уџбенике, дидактички материјал - рекао је Гујон.

Он је подсјетио да је Управа на чијем челу у претходне двије године отворила 23 допунске школе српског језика у свијету, те да је недавно опремљена и учионица за српску дјецу у Сиднеју.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана