Гујон: Срби у региону изложени дискриминацији, а понекад и насиљу

Срна
Гујон: Срби у региону изложени дискриминацији, а понекад и насиљу

БЕОГРАД - Вршилац дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Србије Арно Гујон рекао је да је положај Срба у региону компликованији и сложенији од положаја Срба у дијаспори, јер су Срби у региону изложени дискриминацији, а дешава се и насиљу.

С друге стране, навео је Гујон, у региону углавном нема проблема за учење српског језика док је у дијаспори то највећи изазов, због чега је у плану да, путем конкурса за суфинансирање пројеката, Управа помогне очувању идентитета, језика и културе у дијаспори, али и побољшању положаја Срба у региону.

Он је истакао да представници Србије, када се састају са званичницима држава у којима живе Срби, инсистирају на рјешавању проблема који се тичу дискриминације српског народа.

Говорећи о Србима у дијаспори, Гујон је за портал српске дијаспоре у САД "Сербијан тајмс" рекао да, ако би Србија успјела да очува код припадника друге и треће генерације српски језик и идентитет, тада могућност за повратак постоји.

- Ако наша деца рођена у иностранству не знају ко су, одакле су и не знају матерњи језик, свакако да је повратак немогућ. Зато ми индиректно преко разних пројеката утичемо и на евентуални повратак у земљу - истакао је Гујон, који планира да посјети Србе у Америци и види како да се помогне организовању српске дијаспоре у САД.

Гујон је рекао да Србија треба радити на томе да се потенцијални инвеститори из дијаспоре осјећају пожељним и више него добродошлим у Србију јер је то и њихова земља, а уједно да буду информисани о начину како да инвестирају и одмах добију услове које све међународне компаније имају.

Гујон, који у оквиру своје хуманитарне организације "Солидарност за Косово" 17 година помаже Србе на Косову и Метохији, рекао је да су Срби у овој српској покрајини увијек на мети екстремиста који их нападају, те су морали да науче како да живе, гдје смију гдје не смију да иду или причају на српском.

- На пример, у Ђаковицу за Васкрс скоро више нико не иде јер се сваке године дешавају инциденти и напади на Србе ходочаснике. Не можете да говорите српски у Србици, у Дечанима, у Ђаковици, деловима Приштине и многим другим местима. Живети у таквим условима је незамисливо за савременог човека, али то је реалност у центру Европе у 21. веку, а о тој реалности ретко ко сведочи-  истакао је он.

Гујон је рекао да је Косово и Метохија саставни дио Србије, а не регион, и да Срби у тој покрајини нису дијаспора већ сународници који живе у јужној српској покрајини, у матици.

 

Коментаришући оптужбе појединих либералних медија и политичких кругова да је француски екстремиста, Гујон је рекао да "ко год одабере да буде на страни Срба бива третиран баш као што је третиран српски народ, демонизован годинама", те подсјетио на нападе на нобеловца Петера Хандкеа.

- Кад помажете Србима на Косову и Метохији, кад говорите истину о томе шта се дешава данас и шта се дешавало раније, многима сметате, желе да вас оцрне а понекад чак да вам нацртају мету на челу. Нисам ни први ни последњи коме се то догодило. У том смислу, ја делим судбину многих. То је за мене питање части и наставићу тако упркос критикама одређених политичких кругова -рекао је он.

Осврнувши се на НАТО бомбардовање Србије од њених некадашњих савезника, међу којима је и његова Француска, Гујон је оцијенио да је Србија од Првог свјетског рата до данас, остала вјерна себи и својим идеалима, али да су њени некадашњи савезници промијенили страну и нашли се преко пута српског народа.

- Мислим да се сада ствари мењају. Србија је на страни истине и правде, а надам се да ће и друге државе у западном свету да се врате својим коренима, себи и да ће опет бити уз Србију - истакао је Гујон, напоменувши да су односи Србије и Француске сада на високом нивоу.

Гујон је навео да му се током недавног сусрета у Греноблу његов школски професор историје, који је некада хтио да га избаци са часа јер се успротивио оправдавању бомбардовања Србије, извинио и признао да је погријешио и да сада сматра да је грешка што је Француска учествовала у бомбардовању Србије.

- Истина увек исплива на површину. Да би истина имала више ефекта, треба да радимо на томе - додао је Гујон, Француз ожењен Српкињом из Малог Зворника и крштен у манастиру Дечани, истиче да му је битно да његова дјеца знају о цару Лазару колико и о Јовани Орлеанки.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана