Гујон: Срби показују да су један народ, гдје год да живе

Srna
Foto: Twitter

БЕОГРАД - Веома је важно што Србија, Република Српска и Срби широм свијета обиљежавају 15. септембар - Дан српског јединства, слободе и националне заставе јер тиме показују да су један народ, гдје год да живе, поручио је директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Гујон је нагласио да датум обиљежавања није изабран случајно и да носи јаку симболику, јер је то дан пробоја Солунског фронта 1918. године.

"Велика победа за све Србе, не само за Србију. Зато што су се борили у српској војсци и Срби из Црне Горе, Македоније, из данашње БиХ, Срби из дијаспоре, који су дошли, напустили своје домове у Чикагу, Њујорку, свој комфор, да би се борили на фронту", рекао је Гујон.

Према његовим ријечима, сви солунски ратници вођени су једном идејом - идејом слободе и прије свега одређеним вриједностима, а то је српство.

"Они показују данашњим нараштајима шта то значи вредновати и своју културу и свој народ и своју матицу и бити спреман да се човек бори, не за свој интерес, већ за интерес своје отаџбине", рекао је Гујон.

Дан Српског јединства, слободе и националне заставе биће сутра свечано обиљежен у Бијељини у присуству највиших званичника Републике Српске и Србије.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обиљежава се од прошле године. Празник се обиљежава 15. септембра, јер је на тај дан 1918. године српска војска, заједно са савезницима, пробила Солунски фронт. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана