Гујон позвао Србе широм свијета да дјецу уче српски

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон позвао је, поводом Међународног дана матерњег језика, Србе расејане широм свијета да чувају свој идентитет тако што ће са својом дјецом говорити српски и уписати их у допунске школе српског језика, око чијег се отварања и рада Управа у претходних годину дана посебно ангажовала.

Он је овим поводом снимио видео у којем је описао фазе кроз које је прошао када је, као Француз, почео да учи српски прије 15 година. "Данас могу да кажем да је и српски мој матерњи језик, иако ми није био нимало лак на почетку.

Стога вас позивам, нарочито другу и трећу генерацију Срба у дијаспори, да учите и чувате матерњи језик и писмо, јер ако сам га савладао ја, без српских предака, сигуран сам да можете и ви!", поручио је Гујон, саопштено је из Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Генерална скупштина УНЕСКО је 1999. године прогласила 21. фебруар за Међународни дан матерњег језика, као сјећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у источном Пакистану, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана