Гујон: Осјетио сам бол као да су запалили цркву у мом селу на Алпима

Срна
Гујон: Осјетио сам бол као да су запалили цркву у мом селу на Алпима

БЕОГРАД - Оснивач хуманитарне организације “Солидарност за Косово” Арно Гујом изјавио је да су дешавања из марта 2004. године била одлучујућа да оснује организацију јер је, гледајући како Шиптари пале српска села и светиње осјетио бол и бијес као да су запалили цркву у његовом селу на Алпима.

Он је на “Твитеру” навео да, када се десио погром на Косову и Метохији 2004. године, није желио да сједи скрштених руку и да нијемо посматра како, почетком 21. вијека, пале српска села и манастире у срцу Европе.

“Осећао сам исти бол и бес као да су запалили цркву у мом селу на Алпима. Уместо негодовања, одлучио сам да с братом оснујем хуманитарну организацију жСолидарност за Косовож за помоћ деци и жртвама погрома. Тако је све почело”, напоменуо је Гујон.

Он је навео да је са још осам хуманитараца за Божић отишао на Косово и Метохију, срео се са тамошњим Србима и схватио колико им је значајна не само материјална, већ морална помоћ.

“Пробили смо се до њих кроз снег, а они су били одушевљени и дирнути”, рекао је Гујон, који је и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

У мартовском погрому 17. и 18. марта 2004. године убијено је најмање 19 људи, од којих су 12 били Срби. Око 150 Срба је рањено или премлаћено у кућама.

Према званичним подацима Унмика и Кфора, протјерано је око 4.000 Срба, уништено 800 српских кућа и запаљено 35 манастира и цркава, а више десетина српских гробаља девастирано.

За масовне и организоване злочине Албанаца нико од организатора и подстрекача злочина није приведен правди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана