Гуцатијева и Харадинајева одбрана против мјера заштите за тужиоце

ГС
Foto: rtrs.tv

ХАГ - Одбрана лидера Удружења ветерана терористичке ОВК Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја противи се приједлогу Специјализованог тужилаштва са сједиштем у Хагу да суд додијели посебне мјере заштите за два члана тужилачког тима у оквиру овог процеса.

Харадинајеви и Гуцатијеви браниоци на припремном рочишту уочи суђења потврдили су да им је познат идентитет тужилаца, за које је тужилаштво предложило псеудониме W04841 и W04842.

Адвокати вођа ветерана албанске паравојске открили су да је ријеч о шефу истражног одјељења и шефу тима за заштиту свједока који функционишу у оквиру тужилаштва у Хагу, преноси РТРС.

Харадинајев и Гуцатијев адвокатски тим тужиоце назива "професионалним свједоцима", оцјењујући да они не требају да добију право на ту врсту анонимности и заштитних мјера.

Тужилаштво, с друге стране, сматра да су мјере заштите двојице тужилаца неопходне како не би била угрожена ефикасност истраге, а додатни разлог је, кажу, атмосфера застрашивања свједока на Косову и Метохији, са којима су тужиоци у вези, пренио је РТС.

- Они су укључени у активности које би им постале теже, ако би њихова имена била објелодањена. Зато су тражене мјере да би безбједно могли да обављају свој посао, поготово јер контактирају и са свједоцима из других предмета. Све то може да има снажан ефекат и посљедице и по друге сведоке - објаснио је заступник тужилаштва.

Харадинај и Гуцати ухапшени су у септембру прошле године у Приштини, одакле су пребачени у притвор у Хагу.

Оптужен
и су за ометање правде, застрашивање свједока и одавање тајних података, укључујући и повјерљиве информације о заштићеним свједоцима, на основу којих може да се открије њихов идентитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана