Грујичић: Држава ће наставити да улаже у здравствени систем на Косову и Метохији

Срна
Грујичић: Држава ће наставити да улаже у здравствени систем на Косову и Метохији

ГРАЧАНИЦА - Министар здравља Србије Даница Грујичић изјавила је данас да држава Србија улаже много у области здравствене заштите на Косову и Метохији, што према Бриселском споразум и јесте њена надлежност, те да ће испитати шта је узрок застоја у изградњи болнице у Грачаници.

Грујичићева је истакла током посјете Грачаници да ће обавијестити предсједника Србије Александра Вучића о условима у којима раде здравствени радници у Грачаници.

Она је најавила да ће посредством Канцеларије за Косово и Метохију испитати због чега се скоро 10 година одгађа почетак радова на изградњи болнице у Грачаници, јер је болница у Грачаници заиста потребна и од животне је важности за српски народ централном дијелу Космета.

"Знам да је одавно планирана градња болнице у Грачаници. Видећемо где је застало, а на свет је дошло пет беба у породилишту у Грачаници и то је нешто најлепше", рекла је Грујичићева, наводећи да у КБЦ Приштина са измјештеним сједиштем у Грачаници постоји велика жеља и труд да се помогне народу да остане на своме.

Она је навела да на Бироу за запошљавање скоро да нема незапослених љекара, али је проблем већи број незапослених са средњом медицинском школом.

"Треба размислити. Разговараћу са министром образовања Бранком Ружићем да се отворе нови смерови у средњим школама", додала је Грујичићева.

Она је поручила да ће учинити све да здравствена заштита буде доступна свим људима којима је неопходна, а уз то Влада Србије ће учинити све да се побољшају услови рада здравствених радника и наставиће да финансира систем здравства.

"Морамо наћи начин да се повећа број запослених и да се они људи који о трошку државе заврше специјализације остану ту гдје су их добили", напоменула је Грујичићева, додајући да би било добро да се специјалисти који оду у пензију ангажују као савјетници у систему здравства на Косову и Метохији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана