Градоначелник Пирота објаснио до када ће на снази бити ванредна ситуација

NN
Foto: Sputnik

БЕОГРАД - Градоначелник Пирота Владан Васић изјавио је данас да је у Пироту и даље на снази ванредна ситуација због изливања амонијака, али да је ситуација у Пироту добра и под контролом.

"Ми смо јуче мерили мобилним уређајима на разним локацијама у граду концентрацију амонијака, а од јуче на основу сарадње и испоруке мобилног уређаја од стране Министарства за заштиту животне средине инсталирали смо уређај у индустријској зони. Од синоћ у 19 часова имамо перманентно мерење", рекао је он за К1.
 
На питање зашто није укинута ванредна ситуација, ако мјерења показују да опасности нема, Васић каже да је разлог тај што цистерне још увијек нису уклоњене.
 
"Имамо 20 цистерни у тој композицији. Цистерне 11, 12, 13 и 14 су преврнуте, а друге су и даље на шинама. Док из Министарства за саобраћај, Инфраструктуре железнице Србије, људи из Еликсира чија је роба из композиције безбедно не уклоне композицију, ванредна ситуација ће трајати. Ми ћемо се обратити Институту Батут и Агенцији за заштиту животне средине да нам протумаче резултате и да нам кажу да ли можемо данас на седници Штаба за ванредне ситуације, на којој ће бити и министарка Ирена Вујовић, дати препоруку да од сутра деца могу у школе и да радници иду на посао", казао је Васић.
 
Он је додао и да је Градском заводу за јавно здравље наложено да поново узоркује воду не само у водоводу него и у Нишави. 
 
Упитан гдје цури амонијак ако не у ријеку Васић објашњава да "цури у атмосферу". 
 
"Из једног вагона амонијак цури у атмосферу и резултати ка Белој Паланци и ка Пироту су значајно бољи када је реч о квалитету ваздуха. До јуче је на самом месту акцидента котнтаминација била мого већа, од јутрос људи из сектора за ванредне ситуације имају мобилне уређаје и тамо су се већ параметри присуства амонијака у атмосфери свели на референтне вредности", казао је Васић. 
 
Према његовим ријечима Васић има информацију да је 56 особа примљено током недјеље увече у здравствене центре у Пироту и Нишу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана