Градоначелник Грачанице: КФОР да заштити Србе, полиција није у стању

Срна
Градоначелник Грачанице: КФОР да заштити Србе, полиција није у стању

ГРАЧАНИЦА - Градоначелник општине Грачаница на Косову и Метохији Срђан Поповић рекао је Срни да је данас упутио позив команди КФОР-а да заштити српско становништво на подручју те локалне заједнице која покрива српска села са подручја општина Приштина, Липљан и Косово Поље због учесталих напада, инцидената и провокација.

 “Последњи у низу је инцидент који се догодио током протекле ноћи када су непознати починиоци на билборду који се налази на локалном путу Грачаница-Лапље Село исписали 'Албанија УЧК'“, навео је Поповић.

Поповић је рекао да је полиција самопроглашеног Косова показала сву немоћ када је ријеч о заштити Срба, њихове личне имовине, као и имовине Српске православне цркве, те да је безбједносна ситуација на подручју општине Грачаница сваким даном све лошија.

“Тражим од команде КФОР-а да појачају своје присуство на територији наше општине и заштити српско становништво од очигледно добро организованих криминалних и националистичких група које се слободно и без икакве контроле крећу и врше инциденте”, рекао је Поповић.

Он је упозорио да је полиција самопроглашеног Косова, Станица полиције у Грачаници чији је командир Србин, показала да није у стању да се одупре националистичким провокацијама и да није успјела да се одупре насиљу, инцидентима и нападима на Србе.

“Отуда позивамо КФОР да осигура безбедност за наше грађане”, рекао је Поповић, апелујући на грађане да остану смирени и да не насједају на провокације.

Поповић је од полиције и правосудних органа затражио да се пробуде и да раде свој посао.

Исписивање билборда на путу Грачаница-Лапље Село са натписом “Албанија УЧК” други је већи инцидент у протекла два дана, будући да су у видовданској ноћи непознати починиоци поломили и однијели заставу Српске православне цркве са главне манастирске капије у Грачаници.

Из Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Србије су саопштили да је исписивање графита “Албанија УЧК” на билборду са сликом манастира Грачаница на локалном путу Лапље Село-Грачаница додатно узнемирило Србе на Космету и да нема сумње да сваки овакав чин има свој потпис у Приштини из које учестало долазе поруке о својатању српске културне баштине и храмова Српске православне цркве, као и изјаве мржње и нетрпељивости.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана